Opinie

'Staatssecretaris, houdt u aan uw belofte over het aantal vluchtelingen'

Nederland moet zich aan zijn belofte houden bijna vierduizend vluchtelingen uit Griekenland op te nemen. Woensdag wordt actie gevoerd in Den Haag.

Vluchtelingen staan aan de vooravond van nog een winter in de Griekse modderBeeld Thanassis Stavrakis / AP

Op woensdag 30 november ­melden wij en ruim vierhonderd andere chauffeurs ons met onze auto's in Den Haag. Onze boodschap: Nederland moet zich aan zijn belofte houden om bijna vierduizend vluchtelingen uit Griekenland op te nemen. Desnoods halen wij ze zelf.

In Griekenland leven tienduizenden vluchtelingen in tochtige tentenkampen waar ratten, muizen en slangen vrij spel hebben. Inmiddels gaan deze mensen hun tweede winter onder deze erbarmelijke omstandigheden tegemoet.

Vorig jaar september was de vluchtelingen­crisis op haar hoogtepunt. Nederland beloofde in Europees verband om in twee jaar tijd een klein gedeelte over te nemen: 3797 mensen.

Er werd afgesproken dat een Nederlandse vertegenwoordiger zou zoeken naar de mensen die de beste kans maken om in te burgeren. Extra kwetsbare vluchtelingen zoals gezinnen en ­ouderen zouden voorrang krijgen.

Absoluut aantal
We zijn nu ruim een jaar verder. Nederland had zo'n 60 procent van deze belofte ingelost moeten hebben. De realiteit is echter dat niet meer dan 16 procent is gehaald (629 personen). Daarmee staat Nederland Europees gezien op de elfde plaats en zijn we de slechtste van de middenmoot.

In dit tempo zijn we bijna twee jaar (21 maanden) langer bezig dan afgesproken.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff verdedigt deze werkwijze door te zeggen dat het aantal vluchtelingen in Griekenland meevalt en dat het tempo van het registratiesysteem in Griekenland achterblijft. Ook stelt hij dat er geen capaciteit is in het Nederlandse asielsysteem.

Onder andere gezinsherenigingen zouden door een versnelling onder druk komen te staan. Beide argumenten zijn eenvoudig te weerleggen.

'In Griekenland leven tienduizenden vluchtelingen in tochtige tentenkampen waar ratten, muizen en slangen vrij spel hebben'Beeld ANP

Allereerst is het niet relevant hoeveel vluchtelingen er exact in Griekenland zijn. De staats­secretaris heeft zijn handtekening gezet onder het absolute aantal van 3797 mensen.

Streefgetal
Totdat er geen mensen meer over zijn om te herplaatsen, is dat dus het streefgetal. Bovendien gaat de registratie in Griekenland voorspoedig: dat proces is vijf tot zes maanden eerder klaar.

De vertragende factor is de onwelwillende houding van de Europese lidstaten, waaronder Nederland. Hierdoor heeft de Griekse regering haar procedure al tweemaal stil moeten leggen en zitten mensen noodgedwongen langer dan nodig in die mensonterende kampen.

Vervolgens zijn het niet de vluchtelingen, maar de staatssecretaris zelf door wie het Nederlandse asielsysteem onder druk staat: hij sluit azc's en ontslaat medewerkers.

Dat is de werkelijke reden dat gezinsherenigingen onder druk komen te staan. Niet door het versnellen van de herplaatsingen, maar door de ontslagdrift van de staatssecretaris moeten mensen langer dan nodig op hun geliefden en hun kinderen wachten. En diezelfde ontslagdrift zorgt ervoor dat mensen langer dan nodig tussen ratten en ­slangen in de Griekse modder moeten ver­blijven.

Waardige plek
Beste staatssecretaris, houdt u aan uw belofte. Geef mensen - over wie nagenoeg de hele ­wereld het eens is dat zij vluchteling zijn en recht hebben op internationale bescherming - een waardige plek waar zij zich echt beschermd kunnen voelen. En nee, een Grieks tentenkamp voldoet niet aan die voorwaarden, velen van ons hebben dat met eigen ogen ­gezien.

Zorg dat u eind januari 2017 bent waar u moet zijn: op 67 procent van het totaal toegezegde aantal, in plaats van op 17 procent. Wij bieden u draagvlak en draagkracht.

Er is ruimte in onze auto's, in onze huizen en in ons hart. We kunnen ons niet voorstellen dat u dat aanbod afslaat.

Namens alle chauffeurs die zich via ­wegaanzehalen.nl hebben aangemeld, Johannes van den Akker, Suzan Doodeman, ­Alfard Menninga, Katinka Simonse (Tinkebell), Rikko Voorberg, Linda Zwart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden