Lezersbrief

'Sta samen op tegen het opkomende fascisme'

We moeten niet alleen individueel, maar vooral ook gezamenlijk in het geweer komen tegen het opkomende fascisme, stelt Paroollezer Aik Meeuse.

Aik Meeuse: 'Ik mis de activiteiten die we juist samen moeten ondernemen om ons teweer te stellen tegen opkomend fascisme'Beeld Linda Jansen

Historicus Timothy Snyder vertelt in een interview in Het Parool van zaterdag een verontrustende waarheid: met Trump is een fascist aan de macht gekomen. Dat klinkt angstaanjagend, maar ik denk dat hij gelijk heeft.

Ik moet denken aan de uitspraak van Goebbels: "Dat zal altijd een van de beste grappen van de democratie blijven, dat zij haar doodsvijand zelf de middelen heeft gegeven waarmee ze werd verwoest."

Ik hoop dan ook dat de visie van Snyder veel aandacht zal krijgen in de Amerikaanse media. Zolang het daar nog kan...

Ik wil een opmerking maken bij het rijtje van twintig punten - 'Wat kun je doen?' - bij het ­artikel. Zonder die punten te willen bagatelliseren, vind ik deze 'lessen' erg op het individu gericht en nogal defensief.

Ik mis de activiteiten die we juist samen moeten ondernemen om ons teweer te stellen tegen opkomend fascisme - we moeten werken aan een alternatief dat de dreiging (ook in Nederland) zo veel mogelijk kan afwenden. Wat kunnen we nog meer doen?

1. We moeten alert blijven op de rechten en waardigheid van ieder mens in ons land. Elke uiting die gebaseerd is op discriminatie en achterstelling van mensen op grond van ras, geloof, politieke overtuiging, afkomst, sekse, seksuele geaardheid, kennis of wat dan ook, moet direct worden tegengesproken.

Vanaf het allereerste begin. In eigen kring: thuis, in de buurt, op het werk, maar ook moeten we onze overheden en het Openbaar Ministerie blijven aanspreken op hun plicht actief op te treden tegen personen en (politieke) groeperingen die discriminerend onderscheid maken tussen mensen.

Organisaties die opkomen voor de rechten van mensen bij wie de klappen (dreigen te) vallen, verdienen onze actieve steun. Tegelijkertijd moeten we werk maken van gelijke rechten en kansen voor iedereen.

Aik Meeuse is samensteller en medeauteur van het boek Oud en nieuw fascismeBeeld Eva Plevier

2. We moeten ons sterk maken om de voedingsbodem voor ontluikend fascisme weg te nemen: structurele sociaal-economische oorzaken die gevoelens van angst, onzekerheid, crisis, perspectiefloosheid oproepen, moeten worden benoemd, omgebogen en zoveel mogelijk weggenomen.

'Oplossingen' voor maatschappelijke en ­psychologische problemen die geen werkelijke oplossingen zijn, maar ten koste gaan van ­bepaalde groepen, moeten steeds opnieuw worden ontmaskerd en tegengesproken.

Belangenorganisaties en actiegroepen moeten zich op hun specifieke terreinen sterk maken om de ontwikkelingen die opkomend fascisme in de kaart spelen, door te prikken.

3. Mensen die hun machtspositie misbruiken, autoritair leiderschap gestalte geven en propageren, moet een halt worden toegeroepen.

Beslissingen moeten in open dialoog met betrokkenen worden genomen. Mensen die zeggen dat zij spreken 'namens het volk', moeten we niet vertrouwen.

4. Mensen die de waarheid niet serieus nemen en er een eigen waarheid op na houden, moeten we blijven aanklagen en hun onwaarheden doorprikken. Onafhankelijke journalistiek, gericht op waarheidsvinding, moeten we koesteren en beschermen.

Medezeggenschap
Tegenover opkomend fascisme helpt in tijden van onzekerheid alleen een beweging die aantrekkelijke alternatieven biedt: een beweging die streeft naar structuren waarin ieder mens telt, waarin medezeggenschap een centrale rol speelt, waar belangen van individuen en groepen optimaal gehonoreerd worden en waarbij rekening wordt gehouden met het belang van de minderheden.

Dat alternatief is solidair met mensen die in de verdrukking komen. Of dat nu in de buurt is, in het land of buiten de grenzen. Mensen die zich willen verweren tegen opkomend fascisme, vragen zich bij keuzen niet alleen af: 'Kom ik wel tot mijn recht?', maar tegelijkertijd: 'Wat betekent het voor de rechten van anderen?'

Het alternatief voor opkomend fascisme is een beweging van zelfbewuste mensen die zich inzetten voor een dynamische, pluriforme samenleving, waarin ieder mensenleven telt en niemand op de eerste plaats komt.
Zo'n samenleving kan niemand alleen maken. Dat kan alleen als we ons er samen voor inzetten.

Lees ook de aanleiding van deze lezersbrief: 'Trump is uit op een dictatuur'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden