Opinie

Sophie in 't Veld: 'Amsterdam laat zien hoe opvang moet zijn'

Het Europese vluchtelingenvraagstuk is gebaat bij de menselijke en open aanpak die lokale besturen ten toon spreiden, betoogt Sophie in 't Veld, fractievoorzitter D66 in het Europees Parlement.

Sophie in 't Veld
Koningin Maxima ging vorig jaar op bezoek bij the Refugee Company in de Bijlmerbajes. Beeld anp
Koningin Maxima ging vorig jaar op bezoek bij the Refugee Company in de Bijlmerbajes.Beeld anp

Politiek heeft het meeste draagvlak wanneer de besluiten dicht bij mensen genomen ­worden. Nergens is dit meer waar dan wanneer het gaat over de opvang van vluchtelingen.

De daadkracht waarmee vele burgemeesters erin slagen hun steden mee te krijgen in de ­opvang van mensen op de vlucht, is hoop­gevend. Een schril contrast met de kille beleidstaal waarmee Europese regeringsleiders wegduiken voor hun verantwoordelijkheid.

Akkoord
Die lokale daadkracht en dat lokale draagvlak zijn nu nodig in Europa, om een einde te maken aan de besluiteloosheid over goede opvang voor vluchtelingen. In het Europees Parlement ligt namelijk een Europese wet klaar, de ­Opvangrichtlijn.

Volledig uitonderhandeld, met steun van links tot rechts. Er is zelfs een voorlopig akkoord van de EU-lidstaten, maar hun cruciale handtekeningen blijven uit.

Goede opvang in heel Europa kan morgen ­wettelijk worden vastgelegd, inclusief snelle ­toegang tot onderwijs, taallessen en werk.

Maar helaas hebben de nationale regeringen op het laatste moment koudwatervrees gekregen en weigeren zij een echte Europese asiel­oplossing goed te keuren.

Kleine groep schreeuwers
Waar premiers en presidenten hun schouders ophalen na weer een vruchteloos overleg in Brussel, moeten onze burgermoeders en -vaders de alledaagse realiteit van vluchtelingen onder ogen komen. Zij kennen niet de luxe van uitstel.

Waar de regeringsleiders het probleem doorschuiven naar elkaar of naar de buurlanden van de EU, moeten lokale besturen een echte oplossing hebben voor echte mensen met namen, families, trauma's en dromen.

Een indrukwekkend aantal burgemeesters en gemeenteraden slaagt erin om opvang mét steun van de bevolking op te tuigen. Ook in Amsterdam worden vluchtelingen actief opgevangen en begeleid, bijvoorbeeld in de voormalige Bijlmerbajes, waar de Refugee Company en het Movement Hotel geweldige kansen bieden aan vluchtelingen.

We moeten, zoals in Amsterdam, mensen vanaf dag één alle kansen bieden om mee te doen. Dat voorbeeld verdient navolging in heel Europa.

Sophie in t Veld Beeld anp
Sophie in t VeldBeeld anp

Sophie in ’t Veld

Fractievoorzitter D66 Europees Parlement, verantwoordelijk (rapporteur) voor de EU-Opvangrichtlijn.

Er zijn in heel Europa stadsbesturen die het voortouw nemen. Neem Palermo, waar burgemeester Orlando de haven openstelt voor asielzoekers die op de Middellandse Zee zijn gered, tegen de lijn van minister Salvini in.

Groningen organiseert al jaren een bed-bad-broodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers en in Gdansk kiest men, niet voor het eerst, voor solidariteit tegen de wens van de Poolse regering in.

Terwijl regeringsleiders elkaar rechts in willen halen met kille retoriek tegen asielzoekers, tonen lokale bestuurders juist openheid en leiderschap. Wie heeft er gelijk en wie heeft er meer voeling met de bevolking?

Volgens het CBS steunt 77 procent van de Nederlanders de opvang van vluchtelingen in Nederland. De burgemeester kiest voor de zwijgende meerderheid, terwijl de regeringsleiders hun oren laten hangen naar een kleine groep schreeuwers. Zo simpel is het.

Sterke ruggengraat
Lokale bestuurders hebben durf, creativiteit en doorzettingsvermogen. Europa kan bijspringen met subsidies en kennisuitwisseling. Laten we niet weer met lede ogen aanzien hoe de nationale regeringsleiders hun rituele tocht naar Brussel maken. Laten we niet weer luisteren naar vijandige praatjes die als enige doel hebben mensen bang te maken.

We kunnen samen de schouders eronder zetten, maar we hebben nog een sterke ruggengraat nodig. Als die niet te vinden is bij onze premiers en presidenten, laten we dan die van onze burgermoeders en -vaders gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden