Han Lips

Sophie Hilbrand heeft de gave mensen hun verhaal te laten vertellen

Han Lips
Programma 'Je zal het maar zijn' Beeld NPO
Programma 'Je zal het maar zijn'Beeld NPO

'Sophie Hilbrand gaat op pad met mensen die in een uitzonderlijke situatie verkeren.' Zo staat het in de gids: makkelijker gezegd dan gedaan. De uitzonderlijke situatie die deze keer in 'Je zal het maar zijn' aan de orde kwam, was de omstandigheid dat je familielid of vriend bent van iemand die aan boord was van de neergehaalde MH17.

Hilbrand heeft de in Hilversum zeldzame gave een stap terug te doen en mensen hun verhaal te laten vertellen. Dat de redactie uitkwam bij de verhalen die al het meest uitgebreid (ook in deze krant) aan de orde zijn geweest, was begrijpelijk, maar ook jammer. Tim en Sascha, Laurens en Karlijn, schitterende jonge mensen, midden in het leven en de liefde, omringd door vrienden en familie die nu, na de verschrikkelijke 17de juli, steun zochten bij elkaar en bij hun eigen rituelen.

Thea, de moeder van Tim, werd gefilmd in het huis dat ze leeg had gehaald. Ze brandde een kaarsje bij zijn portret. Ze nam een oud Legodoosje mee naar haar huis, waar het vandaan was gekomen. En ze realiseerde zich: 'Dit hoort niet.' Televisie vertelt graag een verhaal van troost, dus we waren niet ergens in Waddinxveen, waar iemand geen woorden, geen vorm kan vinden voor het verdriet en de woede.

Het was een herdenkingsweekend: tien jaar na de moord op Theo van Gogh, en de val van de Muur is bijna een kwart eeuw geleden - de media trekken hun agenda. En dan komen de kerstdagen eraan met de jaaroverzichten. En dan komt het moment dat het een jaar geleden was, vijf jaar, tien jaar.


Han Lips is tv-criticus bij Het Parool. Contact: hanlips@parool.nl

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden