Lezersbrief

‘Sluiten bibliotheek Linnaeusstraat zorgt voor ongelijke kansen’

De bibliotheek in de Linnaeusstraat dreigt, net als een aantal andere bibliotheken, te moeten sluiten. En dat terwijl de buurtbibliotheek cruciaal is voor het creëren van gelijke kansen, schrijft lezer Bente Hamel in een ingezonden brief.

De Linnaeusstraat. Beeld Marc Kruyswijk
De Linnaeusstraat.Beeld Marc Kruyswijk

Ik geloof mijn oren niet: onze buurtbibliotheek in de Linnaeusstraat dreigt te worden gesloten. Vier bibliotheekvestigingen in Amsterdam kunnen dit lot ondergaan, doordat de gemeente fors wil bezuinigen. De komende weken beslist de gemeente en als dat slecht uitvalt, moet de OBA in december haar eerste huurcontracten opzeggen.

Onze gezellige kleine bibliotheek is enorm belangrijk voor dit stukje Oost. Natuurlijk om boeken en films te lenen, een taak die hoort bij de cultuurbegroting, maar ook voor zo veel méér. De buurtbibliotheek is cruciaal voor het creëren van gelijke kansen.

De Barbaraschool, de gemengde buurtschool van mijn zoon, brengt al jaren klassenbezoeken aan de Linnaeusbieb. Als deze dichtgaat, is er geen bibliotheek meer op loopafstand van school. Einde biebbezoeken. Dat geldt ook voor de andere basisscholen in onze buurt, dit besluit treft dus direct honderden kinderen.

In de buurtbibliotheek zijn voorleesmiddagen voor de kleinsten, er wordt taalles gegeven, je kunt er de krant lezen of huiswerk maken. Ga even na hoeveel dit oplevert. Een kind dat wordt voorgelezen ontwikkelt een grotere woordenschat. Met taalles vind je sneller een plek in de samenleving. Dagelijks een krantje lezen aan de leestafel helpt tegen eenzaamheid. En als het thuis te druk is om huiswerk te maken, kan de bibliotheek het verschil zijn tussen slagen of zakken.

Dat er bezuinigd wordt op bibliotheken is des te onbegrijpelijker in deze tijd, waarin het rijk een fonds van 20 miljard euro in het leven roept om te investeren in de toekomst van Nederland, in kennis, innovatie. Soms lijkt het alsof we dat geld het liefst steken in sexy hightechprojecten, terwijl er tegelijkertijd aan de basis wordt beknibbeld. Maar je hoeft geen Einstein te zijn om te snappen dat wie investeert in bibliotheken, investeert in de ontwikkeling van een hele generatie opgroeiende Amsterdammers.

Gemeente Amsterdam, koester je buurtbibliotheken! Ze vallen minder op dan de paradepaardjes op de Zuid­as (!) en het Oosterdok, maar door hun nabijheid is hun bereik groot. Je kunt er naartoe zonder je ouders, als je minder mobiel bent, of krap bij kas. Juist in Amsterdam waar gelijke kansen onder druk staan is de buurtbibliotheek onmisbaar!

Bente Hamel, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden