Opinie

'Sluit de ramen op de Wallen, wat je politieke overtuiging ook is'

De Amsterdamse jongerenpartijen van D66, VVD en CDA vinden dat de ramen op de Wallen gesloten moeten worden en dat er strengere regels moeten komen voor sekswerk.

Het Parool
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Het is geen geheim dat D66, CDA en VVD sterk van ­mening verschillen over prostitutie, en dit geldt ook voor hun jongerenpartijen. Maar wij, de Amsterdamse jongeren van D66, CDA en VVD, zijn tot de conclusie ­gekomen dat wat je standpunt over prostitutie ook is, de huidige situatie moeilijk de bedoeling kan zijn.

Daarom doen wij een gezamenlijke oproep aan het stadsbestuur en de gemeenteraad, om eindelijk in te grijpen op de Wallen. Sluit de ramen, vervang ze door besloten locaties, en sta alleen sekswerkers toe die een werkelijk vrije keuze maken.

De Wallen zijn een toeristenattractie geworden. Dit moet stoppen. Of je beeld van menswaardigheid nou is gevormd door humanistische of ­confessionele ideeën, dit is aapjes ­kijken, deze publieke vleeskeuring is vernederend.

Volgens een onderzoek van AT5 en Het Parool is een meerderheid van Amsterdammers het met ons eens: het is niet meer van deze tijd om vrouwen in de etalage te zetten. De sekswerkers hebben er zelf ook last van, want geen klant gaat graag naar binnen als je daarbij een staande ­ovatie van dronken toeristen krijgt. Daarom lopen de inkomsten op de Wallen terug, terwijl de drukte alsmaar toeneemt.

In de discussie over toerisme en drukte in de stad horen we vaak dat we 'kwaliteitstoerisme' willen aantrekken. Zouden we dat stimuleren door onze sekswerkers als wild vlees in de jungle van de Wallen aan hun lot over te laten? Nee, sekswerk als toeristenattractie kunnen wij missen als kiespijn. Ermee stoppen zou kunnen helpen om het massatoerisme in Amsterdam draaglijker te maken.

Terug naar Bulgarije
Daarom roepen wij de burgemeester en de gemeenteraad op om de ramen te sluiten, en te vervangen door besloten locaties, weg van de toeristen - het liefst op verschillende locaties in de stad, waarvan de Wallen er om historische redenen één van zou kunnen zijn.

Daarnaast is er het probleem van uitbuiting. Zoals ex-sekswerker ­Denise Gorzeman vorige week aangaf in Het Parool, is er een hoge mate van dwang. Als het al niet door een pooier komt, dan wel omdat deze vrouwen moeten zorgen voor familie in het land van herkomst.

Hier ligt de kern van het probleem. Deze vrouwen spreken zelden Nederlands op een niveau dat nuttig is op de arbeidsmarkt, dus buiten de ­prostitutie hebben ze in Nederland nauwelijks perspectief. Kun je echt spreken van een vrije keuze voor sekswerk als het alternatief is dat je terug moet naar het straatarme platteland van Bulgarije of Roemenië?

Dit vinden wij een perverse keuze. Daarom pleiten wij ervoor om bij de regulering van prostitutie een ingezetenencriterium in te voeren: je mag pas sekswerk aanbieden als je minimaal één jaar in Nederland woont.

Dan weten we zeker dat alle sekswerkers in Nederland ook iets anders hadden kunnen doen voor hun geld, en dat hun keuze een vrije keuze was. Uiteraard willen wij daarbij niemand die hier al is de illegaliteit induwen, en staan we open voor dialoog met de prostitutiesector zelf.

Iedereen blij?
Zijn hiermee alle problemen opgelost? Zijn progressieven en conservatieven helemaal blij en tevreden als u doet wat wij van u vragen? Natuurlijk niet. Conservatieven zullen altijd hun bedenkingen hebben bij het vercommercialiseren van intieme relaties, terwijl progressieven altijd moeite zullen hebben met bemoeienis van de overheid op het gebied van seksualiteit.

Maar wij zijn wel in staat om te ­erkennen dat het zo niet langer gaat, en wij zijn volwassen genoeg om eens over onze eigen schaduw heen te springen, om verantwoordelijkheid te nemen. De vraag is, burgemeester en raadsleden: bent u dat ook?

Erwin Douwes, voorzitter Jonge ­Democraten Amsterdam
Daniël Dekker, voorzitter CDJA ­Amsterdam
Berend van den Bosch, voorzitter JOVD Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden