Lezersbrief

'Sinterklaas hoort niet te schelden, meneer Van Muiswinkel'

Erik van Muiswinkel voldoet aan niets waar een Sinterklaas aan moet voldoen, zo vindt VVD-duoraadslid Claire Martens. 'Hoe gaat u dat doen, als Sinterklaas voor iedereen?'

Erik van Muiswinkel Beeld ANP
Erik van MuiswinkelBeeld ANP

Sinterklaas, de statige, vriendelijke en oprechte jaarlijks terugkerende
figuur uit mijn jeugd. Een man naar wie ik elk jaar uitkeek, maar ook de man voor wie ik extra lief deed tegen mijn broertje.

Sinterklaas was er voor iedereen, ieder kind uit mijn straat, klas of sportteam. Sinterklaas kwam met alle Pieten niet alleen langs bij mensen thuis, in winkelcentra of op de sportclub, Sinterklaas kwam ook langs bij zieke kinderen in ziekenhuizen en kinderen die het iets minder makkelijk hadden. Sinterklaas, de man die los leek te staan van elk instituut of elke vorm van politiek.

Met de aanstelling van Erik van Muiswinkel als nieuwe Sinterklaas, ook wel goedheiligman, in Amsterdam ben ik definitief van mijn rood-gouden Sinterklaaswolk gedonderd. Ik ben boos, verdrietig en ik voel vooral onbegrip. Wat bezielt het Sinterklaascomité in Amsterdam om een man aan te stellen die zo'n uitgesproken politieke mening heeft?

Een man die zich niet lijkt te kunnen beheersen wanneer een onderwerp of gesprek hem niet aanstaat en als klap op de vuurpijl het scheldwoord kanker gebruikt om eigen grappen kracht bij te zetten?

Je zou Sinterklaas maar tegenkomen op internet, verwikkeld in een heftige twitterruzie over Soros, Donald Trump of reagerend op tweets van journalisten met 'Fuck toch op, engerd', of 'Ik hoop dat je onder een bus komt'.

Geen onderscheid
Hoe gaat u dat doen, meneer Van Muiswinkel, als Sinterklaas voor iedereen? Sinterklaas 'speel' je, maar zoals iedere acteur weet, staat of valt een rol met geloofwaardigheid. Bent u werkelijk geloofwaardig als Sint?

Gaat u uw excuses aanbieden aan ieder­een die u heeft beledigd en kinderen die u heeft gekwetst? Ik kan ­namelijk niet aan jonge kinderen ­uitleggen dat Sinterklaas soms een ernstige ziekte gebruikt om een grap kracht bij te zetten.

Ik wens Amsterdam een Sinterklaas toe, een echte Sinterklaas. Een eerlijke, oprechte man (een vrouw wordt lastig helaas) die niet de drang voelt zijn politieke mening uit te dragen over het onderwerp waar hij zelf deel van uitmaakt.

Een man die geen onderscheid maakt op basis van huidskleur, geloof of politieke voorkeur. Een Sinterklaas met manieren, een Sinterklaas voor iedereen, een goedheiligman. En u, meneer Van Muiswinkel, u bent niets van dit alles.

Claire Martens, duoraadslid VVD Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden