Han Lips

Sightseeing in moorddadig Acapulco is ernstig en geestig

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Ersin in Wonderland.

Han Lips
Ersin in Wonderland Beeld NPO 3
Ersin in WonderlandBeeld NPO 3

In de Mexicaanse stad Acapulco is een grote toekomst weggelegd voor jongeren die zich laten opleiden tot forensisch onderzoeker. Dat leerde Lips gisteren van Ersin in Wonderland.

In de vierdelige reisserie bezoekt Ersin Kiris (o.a. van Keuringsdienst van Waarde) vakantieoorden, waarbij hij speelt met de dubbele pet die hij opheeft: hij is zowel toerist als journalist.

In Acapulco maakt hij uitgelaten een bommetje in het zwembad van zijn luxe resort en laat hij zich op het strand door een verkoper - zo'n charmante die zijn leugens weglacht - inlichten over de stad. De Spaanstalige voice-over - type Narcos, leuke vondst - kondigt de verandering aan: 'De buitenlandse journalist. Die gasten willen alleen de lelijke kant van de stad laten zien.'

Het is geestig, maar tegelijkertijd ernst: de tropische oorden in verval zitten niet op een vlug negatief item te wachten. Op het laptopscherm van Kiris verschijnt een krantenartikel: 'Acapulco opnieuw op één na gewelddadigste stad ter wereld.'

Wat volgt is een inkijkje in dat geweld, waarbij Kiris zich met handen en voeten en in gebrekkig Spaans een bekwaam interviewer toont.

De begrafenisondernemer, de Arts zonder Grenzen, de clown die kinderen vermaakt: allemaal worden ze afgeperst door kartels. Lichamen worden in stukken gehakt en in koelboxen op staat gezet. Geen vrolijk beeld.

De interessante vorm, die ook wisselt tussen drama en documentair, past Kiris als een handschoen. Hij wisselt tussen naïef en oprecht, zonder dat het koddig wordt.

Op een gegeven moment krijgt hij een sightseeingtour langs plekken waar mensen zijn vermoord: een taco­restaurant, een winkel en een stoeprand waar zestien onthoofde mensen naast elkaar lagen.

Het had van Lips best wat langer mogen duren dan het half uurtje dat Kiris krijgt.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden