Opinie

'Seba-voorzitter is selectief met cijfers over erfpacht'

Regel de overstap nú en accepteer geen boycot door een referendum, schrijft erfpachtdeskundige Jan Wesseling.

De voorstelde wijzigingen van het erfpachtsysteem scheppen veel onduidelijkheid Beeld ANP

Dinsdag schreef Koen de Lange, voorzitter van Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (Seba) en erfpachter in Amsterdam-Zuid, in Het Parool dat de gemeente met de nieuwe overstapregeling voor erfpacht geen transparant en eerlijk systeem creëert.

Helaas is hij wat selectief met cijfers. En de conclusie daaraan verbinden dat er een referendum moet komen, is iemand adviseren een sprong in het diepe te maken zonder te weten of je wel gered wordt. Dat is een volstrekt onnodig risico en on­gewenst voor de bulk van de erfpachters in Amsterdam.

Het gebruik van de buurtstraat­quote (BSQ, het deel van de WOZ-waarde dat aan de grond wordt toegerekend) als eerste indicatie voor de grondwaarde laat zien dat de groep met de hoogste BSQ-waarden, dus tussen 45 procent en 50 procent, slechts 2 procent van de erfpachters is.

Dat 70 procent van de erfpachters, zo'n 133.000 in getal, onder de BSQ van 30 procent zit en dat 91.548 erfpachters of 48 procent zelfs onder een BSQ van 20 procent zit. In de laagste categorie met een BSQ kleiner dan 10 procent zitten 58.513 erfpachters.

Daarnaast, en dat vermeldt De Lange niet, wordt bij overstap een korting van 25 procent gegeven en een mindering van 10 procent omdat de WOZ-waarde uitgaat van eigen grond in plaats van erfpacht (VU-onderzoek toont verschil van 10 procent daartussen aan).

Dat betekent dat 48 procent van de erfpachters netto een grondwaarde heeft die lager is dan 13,5 procent van de WOZ-2014 (0,9 maal 0,2 maal 0,75). In de laagste categorie zit 31 procent (58.513 erfpachters) die uitkomt op een netto grondwaarde van slechts 6,75 procent van de WOZ-2014 (0,9 maal 0,10 maal 0,75).

Deze percentages liggen allemaal binnen de bandbreedte die alternatieve plannen van oppositiepartijen CDA en van PvdA benoemen als acceptabel. Dat betekent dat er een haalbare aanvangscanon zal zijn en als men ­alle canons voor eeuwig en altijd afkoopt het om een te overzien bedrag gaat.

Ik ben ook Seba-lid, maar ik wil wel nu overstappen. Koen de Lange moet niet alleen de belangen behartigen van de top 2 procent, maar ook de belangen voor de bulk van de erfpachters. Zelfs Vereniging Eigen Huis kijkt al genuanceerder naar het herziene plan dan bij het eerste voorstel.

Het verschil van inzicht zal mede verklaard worden doordat Koen de Lange in Zuid woont (lage canons) en ik in de Bijlmermeer (al 40 jaar zeer hoge canons). Misschien is het geen verkeerde gedachte de lasten eens wat eerlijker te verdelen!

Mijn advies aan de bulk van de erfpachters: regel de overstap nú en accepteer geen boycot door een referendum.

Jan Wesseling, erfpachtdeskundige

Lees ook: Dit is wat we weten over het nieuwe erfpachtstelsel

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden