PlusColumn

Schrijnende onzin over mijn Noord

Massih Hutak Beeld Robin de Puy
Massih HutakBeeld Robin de Puy

Sinds deze week hangen er in Noord overal abri's met de tekst 'Wonen aan de leukste kant van Amsterdam'. 64 'karakteristieke' woningen zijn binnenkort te koop in de 'gezellige' Van der Pekbuurt. Hoe mijn stadsdeel in tien jaar ging van er niet bij horen naar 'de leukste kant van Amsterdam', is symbolisch voor de manier waarop gentrificatie wereldwijd steden berooft van alle oorspronkelijkheid en ze kapotmaakt.

Laat ik vooropstellen dat Noord, de Van der Pekbuurt in het bijzonder, inderdaad de leukste kant van Amsterdam is. Ik heb er mijn middelbare school afgemaakt en later ook gewoond, midden tussen alle geuren en kleuren die heel Planeet Aarde vertegenwoordigden.

In de Van der Pekbuurt leerde ik dat als je opgroeit in Noord en om de een of andere reden nooit het land uitkomt, je alsnog een prima referentie hebt van wat de wereld te bieden heeft. Want de wereld bevond zich daar, tussen de Buiksloterweg en Disteldorp en tussen de Ranonkelkade en de Hagedoornweg. De wereld kwam z'n kleren wassen bij Wasserette De Roos, elkaar verhalen vertellen bij belhuis Mina en eten bij Royalvis.

De advertenties die ik nu zie, vinden deze plek de mooiste kant van Amsterdam omdat je er vooral snel weer weg bent. Tien minuten met de fiets, vijf minuten met de auto, twee minuten met de metro en drie minuten met de pont, die op de website vanderpek-amsterdam.nl consequent 'pontje' wordt genoemd.

Dat ding is groter dan je gemiddelde streekvervoer. Je zegt ook geen busje, of trampje, of metrootje dus noem de pont alsjeblieft ook geen pontje.

Een beetje scrollen op de website levert de ene na de andere schrijnende zin op: 'Amsterdam-Noord is het gebied tussen het IJ en de A10'. Zowat heel Amsterdam is het gebied tussen het IJ en de A10. 'Waar de buren elkaar nog echt kennen.'

Als ergens buren uit elkaar gegroeid zijn, dan wel in de Van der Pekbuurt. Huurders en kopers zijn er totaal gepolariseerd. '...de woningen, omringd door geestverruimend groen...' Ik geef hoog op over Noord maar het geestverruimende groene deel moet zelfs ik nog ontdekken.

En dan de klapper: 'Een ongepolijst stukje Amsterdam'. Aldus een projectontwikkelaar die voormalige sociale huurwoningen heeft opgekocht om opgeknapt door te verkopen en die de betreffende buurt enkel definieert met de loopafstand tot de A'DAM Toren en hoe je er snel weer wegkomt in het algemeen.

Maar niet alleen de tekst faalt, ook het beeld op de website is om je te schamen voor de mensheid. Er zijn alleen foto's te zien van Il Pecorino en Café Keppler. Niks Café Oud-Noord, fietswinkel Rahtour of Islamitisch Centrum Amsterdam-Noord.

Het is alsof een projectontwikkelaar in een creatieve bui een conceptmail heeft gestuurd naar een student communicatiewetenschappen die er zelf ook geen zin in had en die de tekst in z'n geheel zonder controleren online en op abri's heeft geplaatst. En al deze mensen komen uit Rotterdam, zoiets.

Rapper en schrijver Massih Hutak (26) schrijft columns voor Het Parool.

Reageren? m.hutak@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden