PlusRepubliek Amsterdam

Schouder aan schouder op rechts

Michiel Couzy
null Beeld  Steen
Beeld Steen

Ze zijn de hoeders van het conservatieve gedachtegoed in Amsterdam, ze roepen schande! en proberen vanuit de oppositiebanken het linkse college in toom te houden: Diederik Boomsma (CDA), Marianne Poot (VVD) en Annabel Nanninga (Forum voor Democratie).

Ze kunnen niet zonder elkaar. Of het nu gaat om krakers, asielzoekers, het radicaliserings­beleid of een opvang voor uitgeprocedeerden: samen dienen ze schriftelijke vragen in of roepen ze het college ter verantwoording in een spoeddebat.

Een wonderlijk verbond, want op papier zijn de verschillen tussen de christendemocraten van het CDA, de klassieke liberalen van de VVD en de nieuw-rechtse beweging Forum voor Democratie (FvD) levensgroot. Niet voor niets staan VVD en CDA in Den Haag regelmatig tegenover FvD. In Amsterdam zitten ze bij elkaar op schoot.

Afgelopen week trokken ze ­samen op tegen de burgemeester. Ze stonden letterlijk schouder aan schouder achter de microfoon in een poging Femke Halsema aan te pakken.

Het is een bekende tactiek. Poot deed het ook bij waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen: werken aan de eigen profilering door de burgemeester weg te zetten als zwakkeling.

Ze verweet Van Aartsen, nota bene een partijgenoot, destijds dat hij We Are Here zijn gang liet gaan, nadat de groep uitgeprocedeerden opnieuw een huis had gekraakt. Dat niet de burgemeester maar het Openbaar ­Ministerie over ontruiming gaat, deed voor Poot niet ter zake: blijven vasthouden, ook al weet je beter.

Bij Halsema ging het over de ontruiming van het ADM-terrein. Na 21 jaar zijn de krakers vertrokken. Een vrij vlekkeloze ontruiming, zei Halsema tegen de raad, waar ze trots op was. Ze hoopte dat de rechtse oppositie ook een beetje trots zou zijn. Dat viel tegen.

Na de ontruiming zouden molotovcocktails zijn aangetroffen door een taxateur. Voor CDA, VVD en FvD het bewijs dat het langharig werkschuw tuig gewelddadige plannen had. Halsema liet snel weten dat er geen sprake was van strafbare feiten. Maar dat was te makkelijk, vonden de rechtse partijen, die een spoeddebat organiseerden.

Ze hadden er zin in. CDA Amsterdam zette voor het debat nog een gifje op Twitter: 'absoluut walgelijk'.

De burgemeester zou ervan lusten.

Dat viel tegen. Halsema gaf geen krimp. De politie had geen strafbare feiten aangetroffen en het was niet aan haar om dat oordeel in twijfel te trekken.

Uiteindelijk hield Poot het niet meer en beschuldigde ze Halsema ervan dat zij een 'buiten­gewoon gevaarlijke situatie ­negeert'. Dit pikte de burgemeester niet: als Poot met zulke beschuldigen kwam, moest ze die hardmaken of terugnemen.

Poot nam ze terug. Ze hoopte wellicht dat Halsema vervolgens ook een geste zou maken, maar die bleef uit.

"Dank u wel," zei de burgemeester, waarmee ze genoegdoening opeiste voor alle beschuldigingen aan haar adres.

De ontwikkelingen bij VVD en CDA in Amsterdam zijn interessant. Voorheen waren het progressieve, noem het linkse, ­afdelingen van hun partij. Tegen­woordig zijn ze rechtser dan de landelijke fracties.

Zo is het linkse gemeente­bestuur van Amsterdam in verregaande onderhandelingen met VVD-staatssecretaris Mark Harbers over een 24 uursopvang voor uitgeprocedeerden. Het ­kabinet, met daarin CDA en VVD, wil dit onder voorwaarden mogelijk maken, maar daar zijn de Amsterdamse fracties van deze twee partijen niet van ­gediend: zij willen, net als FvD, geen 24 uursopvang in Amsterdam.

VVD en CDA voeren in Amsterdam met FvD een strijd om de rechtse kiezers, maar gaan hierdoor steeds meer op hun concurrent lijken. Het is de vraag wat progressieve VVD- en CDA-stemmers hiervan vinden.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

Michiel Couzy Beeld Wolff
Michiel CouzyBeeld Wolff
null Beeld Steen
Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden