Lezersbrief

'Schimmelpenninks witkar is aan de mensen niet besteed'

Paroollezer Henk Heida uit Purmerend onderzocht in 1963 het witkarplan en concludeerde dat de invloed op de luchtkwaliteit te verwaarlozen was.

Het Parool
Eind jaren zeventig was de elektrische witkar een vertrouwde verschijning in het straat­beeld Beeld anp
Eind jaren zeventig was de elektrische witkar een vertrouwde verschijning in het straat­beeldBeeld anp

Het is inderdaad al weer een halve eeuw geleden dat ene Luud Schimmelpennink mijn werkkamer bij de GGD in Amsterdam binnenkwam. De directeur, Kees Itmann, had hem naar mij doorgestuurd om zijn witkarplannen, vanuit mogelijke betekenis voor de volksgezondheid, te beoordelen.

Ik hield me sinds 1963 met het onderzoek naar de luchtverontreiniging in Amsterdam bezig en Schimmelpennink meende, niet geheel onbegrijpelijk, dat zijn elektrisch aangedreven karretjes een gunstige invloed op de stedelijke luchtkwaliteit zouden hebben.

Scheefgezakt
Niettemin, Schimmelpennink trof het niet met mij. Los van mijn kennis van de luchtkwaliteit maakte mijn gezond verstand de man aanstonds duidelijk: ten eerste, dat die invloed, zelfs bij enkele duizenden van die karretjes, te verwaarlozen klein zou zijn, en ten tweede, dat zijn witkarplan hoe dan ook niet deugt omdat het aan de mensen niet is besteed.

Aldus liet ik ook de heer Itmann en de verantwoordelijk wethouder, de CPN'er Harry Verhey, weten. Zij waren het met mij eens.

Ondanks de tegenstand van Verhey, heeft het toenmalige college voor het tonnen kostende plan gestemd. Witkarren heb ik nauwelijks zien rijden en toen ik anderhalf jaar later bij toeval eens op het Amstelveld kwam, zag ik bij de daar aanwezige standplaats enkele scheefgezakte en in staat van verwaarlozing verkerende witkarretjes in de druilregen staan.
Henk Heida, Purmerend

Schimmelpennink in een witkar Beeld Charlotte Odijk
Schimmelpennink in een witkarBeeld Charlotte Odijk

De droom van Luud Schimmelpennink

Luud Schimmelpennink heeft zijn droom van een stad waarin zijn witkarren mensen van A naar B brengen nog niet opgegeven. "Ik ben mijn tijd niet vooruit, de rest loopt gewoon achter", zei hij onlangs in een interview met Het Parool.

Op de kop af vijftig jaar is de oud-provo er al mee bezig, maar van een mislukking is echt geen sprake. Integendeel: "Dromen? Hoezo? De witkar is de toekomst die steeds dichterbij komt."

Zie ook: Penning voor Witkar-bedenker Schimmelpennink

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden