Lezersbrief

‘Schijndemocratie: stadsdeelbestuur is verlengstuk college’

Paroollezer en voormalig lid bestuurscommissie Nieuw-West Münire Manisa uit haar ongenoegen over de ‘scheve constructie’ van het bestuurlijk stelsel van de stad.

Münire Manisa
Het college met o.a. Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Marjolein Moorman (PvdA), Laurens Ivens (SP) en Sharon Dijksma (PvdA). Beeld Koen van Weel/ ANP
Het college met o.a. Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Marjolein Moorman (PvdA), Laurens Ivens (SP) en Sharon Dijksma (PvdA).Beeld Koen van Weel/ ANP

In 2017 stemden de VVD, SP en D66 voor een wijziging van het bestuurlijk stelsel. Nagenoeg alle andere partijen waren woest tegen. Het nieuwe stelsel zou immers een ‘tandeloze tijger’ worden. De stadsdeelcommissies hadden niks meer te zeggen terwijl zij wel worden gekozen door bewoners, waardoor een schijndemocratie ontstaat. In 2019 neemt men niet eens de moeite om de schijn op te houden.

Amsterdam heeft een ambivalente houding als het aankomt op de besturing van de stadsdelen. We hadden een tijd dat gekozen volksvertegenwoordigers in elk stadsdeel mochten beslissen wat er gebeurt in dat stadsdeel. Toen zijn we overgestapt op een mildere versie; gekozen volksvertegenwoordigers geven zwaar­wegend advies en de gemeenteraad legt dat niet zomaar naast zich neer.

Tegenwoordig kiezen we nog steeds de vertegenwoordigers, maar alleen nog voor wijken, en het advies is niet meer zwaarwegend, waardoor de vertegenwoordiging geen doel treft.

Voor het dagelijks bestuur van de stadsdelen worden mensen aangewezen door het college van burgemeester en wethouders. Daarom doen zij in de praktijk wat het college vraagt, en niet wat de gekozen vertegenwoordigers adviseren. Het college zelf is overigens ook niet door u gekozen; bijna de helft van die mensen stond niet eens op een kieslijst.

Vlak voor de zomervakantie gebeurde er iets in Nieuw-West dat illustreert hoe scheef deze constructie is. Op de agenda stond de invoering van het betaald parkeren. Er werden petities tégen betaald parkeren getekend door duizenden bewoners. Bijeenkomsten van het stadsdeel zijn massaal bijgewoond en ook daar spraken bewoners hun ongenoegen uit.

De meerderheid van de (gekozen!) stadsdeelcommissie stemde tegen betaald parkeren. In een perfecte demo­cratie zou dit voldoende moeten zijn voor een stadsdeel om tegen het gemeentebestuur te zeggen dat er simpelweg geen draagvlak voor betaald parkeren is.

Het dagelijks bestuur van Nieuw-West (niet gekozen, maar aangewezen door het gemeentebestuur) adviseerde echter vóór de invoering van het betaald parkeren. Dan kan het gemeentebestuur op zijn beurt zeggen dat het het advies van de stadsdeelcommissie overneemt terwijl het in werkelijkheid alleen het advies overneemt van de bestuurders die het heeft gekozen. Schijndemocratie.

Münire Manisa, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden