Opinie

'Schaf belastingvoordeel voor expats helemaal af'

De regering gaat het belastingvoordeel voor expats beknotten. Volgens Erik Flentge is Amsterdam erbij gebaat als dit oneerlijke extraatje helemaal verdwijnt.

Erik Flentge
Expats en lokale bedrijven ontmoeten elkaar op de IamExpat Fair in de Westergasfabriek. Beeld Jean-Pierre Jans
Expats en lokale bedrijven ontmoeten elkaar op de IamExpat Fair in de Westergasfabriek.Beeld Jean-Pierre Jans

De kans dat ik het eens ben met de voorstellen van dit rechtse conservatieve kabinet-Rutte III, is vergelijkbaar met de kans dat ik een groot bedrag win bij een loterij.

Maar nu ben ik zowaar een beetje positief over een voorstel van dit kabinet. Expats (hoog ­opgeleide buitenlandse werknemers) betalen nu over 30 procent van het loon en vergoedingen geen belasting. Dit is vooral interessant voor werkgevers.

Die regeling wordt volgens de kabinetsplannen ingeperkt. Expats kunnen straks niet langer acht jaar, maar slechts vijf jaar van dit belastingvoordeel genieten. Een goede stap vooruit, maar helaas is de kabinetsmaatregel nog te halfbakken om echt te juichen.

Verdienmodel
De belastingsubsidie voor expats en hun werkgevers heeft nogal wat consequenties voor Amsterdam. Het aantal Amsterdammers dat in het buitenland gaat werken blijft redelijk stabiel, maar dat geldt niet voor het aantal expats dat in Nederland aan de slag gaat. Dat worden er elk jaar meer.

Met als gevolg een toenemend gevecht om de banen en vooral de woningen in onze stad. Afgelopen donderdag kopte Het Parool op de voorpagina dat de stijging van de Amsterdamse huizenprijzen nu ronduit alarmerend is.

De vraag naar woningen is al groot, maar de vraag naar betaalbare woningen is nog veel groter. Beleggers laten hun oog op onze woningmarkt vallen en zien Amsterdam als een verdien­model. De toenemende druk op de stad drijft de prijzen verder op.

Het Amsterdamse onderzoeksbureau OIS gaf hier in haar 'staat van de stad' een duidelijke verklaring voor: het aantal buitenlandse werknemers in Amsterdam groeit razendsnel.

Expats bevoordeeld
Ik sprak de afgelopen jaren veel Amsterdammers die geen betaalbare woning kunnen vinden. Ouderen zoeken vergeefs naar een woning die voor hen toegankelijk is, gezinnen worden de stad uit gejaagd en jongeren moeten eindeloos lang bij hun ouders in te krappe huizen blijven wonen.

Hoewel de gemeente zich zeer bewust is van de noodzaak om in te grijpen en de prijzen te bedwingen, kijkt het kabinet weg. En het werkt bovendien lokale mogelijkheden tegen om de doorgeslagen markt in te dammen.

Hopelijk is er nu een weg vooruit gevonden. Met het beknotten van de 30 procentregeling voor expats beperkt het kabinet de ongelijke behandeling van werknemers.

Een goede zet, want door het belastingvoordeel hebben expats enkele honderden euro's per maand meer te besteden dan de gemiddelde Amsterdammer. En dat terwijl de regeling geldt voor mensen die al een goed of zeer goed inkomen hebben.

Erik Flentge is fractievoorzitter van SP Amsterdam. Beeld Tammy van Nerum
Erik Flentge is fractievoorzitter van SP Amsterdam.Beeld Tammy van Nerum

Ze kunnen hierdoor nog meer voor een woning neertellen. De huizenprijzen worden verder opgedreven. Het vinden van een betaalbare woning wordt als gevolg daarvan voor Amsterdammers nog lastiger gemaakt.

Hele regeling schrappen
Laat Amsterdam alsjeblieft een stad zijn waar Amsterdammers zich nog welkom voelen. ­Geboren Amsterdammers én geworden Amsterdammers. Het schaamteloos aantrekken van mensen door te zwaaien met een zak geld die andere Amsterdammers verdringt bij hun zoektocht naar een betaalbaar huis of baan, past niet bij een sociale stad.

Niet voor niets gaat in het nieuwe coalitie­akkoord het economisch beleid van onze stad op de schop. Amsterdam wil alleen nog bedrijven aantrekken die goed zijn voor de werk­gelegenheid, innovatie of verduurzaming.

Het snelle geld past hier niet bij en is een bedreiging voor de ­samenhang en de waarden van onze stad. Dat geldt ook voor mensen die Amsterdam enkel willen gebruiken als een trapje op hun carrièreladder.

Het zou dit kabinet sieren om nu ook door te pakken. De 30 procentregeling gold voor 8 jaar. De duur wordt nu beperkt tot 5 jaar. Hoewel korter, blijft de regeling oneerlijk. Om Amsterdam echt te helpen moet de hele regeling worden geschrapt.

Het zou een helder en duidelijk signaal uit Den Haag zijn: ook het kabinet is ervan overtuigd dat geld niet moet bepalen wie er wel en wie niet in Amsterdam kunnen wonen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden