'Salafisme verbieden is paniekvoetbal'

Heere Heeresma jr. gelooft niet dat Mo Met De Pet op een salafistische partij zal stemmen. Die is ook niet op zijn achterhoofd gevallen en heeft een schotel op zijn dak; hij weet hoe het kalifaat is, schrijft Heeresma in zijn opiniestuk.

Pro-IS-demonstranten tijdens een protest in de Haagse Schilderswijk. Beeld ANP
Pro-IS-demonstranten tijdens een protest in de Haagse Schilderswijk.Beeld ANP

In zijn column Verbied de antidemocraten (Het Parool, 27 februari) spreekt Theodor Holman zich uit voor een verbod op salafistische organisaties. Dit omdat salafisten, eenmaal langs democratische weg aan de macht gekomen, de sharia zullen invoeren en de democratie afschaffen.

Nou lijkt het verbieden van politieke organisaties omdat hun gedachtegoed je niet aanstaat niet erg democratisch, maar voor dat verbieden vindt Holman steun bij het proefschrift Weerbare democratie van rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema, die argumenteert dat binnen een ­democratie wel degelijk antidemocratische partijen verboden kunnen worden.

Holman stelt Rijpkema tegenover Piet Hein Donner, die als minister van Justitie in 2006 zei dat de sharia ingevoerd moest worden als daar een democratische meerderheid voor is. Rijpkema heeft daar goede argumenten tegen. Men kan ze vinden in zijn proefschrift, dat als boek is uitgegeven.

Laat ik vooropstellen dat ik Holmans zorg ten aanzien van het salafisme deel. Ik vind het salafisme een listige, levensgevaarlijke slang. Er wordt beweerd dat er meerdere richtingen bestaan, maar voor mij is het één pot nat en ik vertrouw ze geen van alle. Het salafisme streeft een islamitische heilstaat na, waarin iedereen die van de streng-islamitische norm afwijkt, geen of een zeer ondergeschikte plaats zal hebben.

Ik verwacht dat we nog de nodige problemen met het salafisme zullen krijgen. Maar dat het salafisme ooit in Nederland aan de macht zal komen? Dat dacht ik niet.

Zo gek als een deur
Naast alle nadelen die aan het salafisme kleven, heeft het één groot voordeel: salafisten zijn stuk voor stuk zo gek als een deur. Pas op, ik zeg niet dat ze dom zijn. Er zit systeem in hun gekte. Daarom zijn ze ook gevaarlijk.

Niet voor niets wijst de inlichtingendienst AIVD het salafisme aan als een voedingsbodem voor terroristen. Maar ze zijn wel gek. Wie gaat daarop stemmen? Andere gekken. Zijn er daar veel van? Best wel. Maar genoeg om een democratische meerderheid te krijgen? Bij lange na niet.

Ik vind de column van Holman een beetje alarmistisch. Want wie zouden de salafisten aan een meerderheid moeten helpen? In de ­eerste plaats toch andere moslims.

Welnu, ik geloof niet dat Mo Met De Pet op een salafistische partij gaat stemmen. Hij mag dan als moslim opgevoed zijn, hij is niet op zijn achterhoofd gevallen. Juist als moslim weet hij maar al te goed wat de consequenties zijn als die gekken het voor het zeggen krijgen.

Hij heeft ook een schotel, hij weet hoe het ­leven in het kalifaat is. Als hij dat een fijn leven had gevonden, zou hij zijn afgereisd. Maar hij blijft hier, want hij is niet gek.

null Beeld -
Beeld -

Heere Heeresma jr. is schrijver en publicist

Volstrekt onrealistisch
Er is een reden dat moslims in Nederland ­willen wonen. Het leven is hier beter dan in ­islamitische landen. Waarom zou je hier dan een islamitische heilstaat van willen maken als je niet gek bent?

Ik ben dus tegen een verbod op salafistische organisaties. Het is paniekvoetbal. Het gaat uit van een volstrekt onrealistisch toekomstbeeld. Zelfs als alle moslims op een salafistische partij zouden stemmen, zijn er lang niet genoeg om een democratische meerderheid te vormen.

Maar ik heb voldoende vertrouwen in mijn moslimbroeders en -zusters om te geloven dat ze niet achter gekken zullen aanlopen. Ik geloof dat we meer vertrouwen moeten hebben in onze islamitische medeburgers. En ik denk dat de discussie rond de islam meer gebaat is bij kalmte en vooral enige relativering, dan bij doemscenario's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden