Opinie

'Saamhorigheid leer je op het sportpark'

Houd de verbindende kracht van sport vast en laat Trumps nadruk op verdeeldheid niet overwaaien naar de Nederlandse velden, is de oproep van Robert Geerlings, voorzitter van de Sportraad Amsterdam.

Robert Geerlings
Of ze nu knielen of staan bij het volkslied, Amerikaanse sporters houden respect voor elkaar. Beeld Rick Scuteri/AP
Of ze nu knielen of staan bij het volkslied, Amerikaanse sporters houden respect voor elkaar.Beeld Rick Scuteri/AP

Met zijn stille protest meer dan een jaar geleden bracht American footballspeler Colin Kaepernick onbedoeld de verdeeldheid naar het sportveld.

Waar Kaepernick - met zijn weigering op te staan voor het volkslied en in plaats daarvan te knielen - vreedzaam protesteerde tegen de ongelijke behandeling van zwarte Amerikanen door de politie, leidde de recentelijke inmenging van president Trump tot verdere polarisatie.

Trump maakte de knielende sporters die Kaepernicks voorbeeld volgden uit voor klootzakken en riep op tot een boycot van clubs die er niet tegen optreden. Door zijn politieke agenda uit te breiden naar de sport heeft hij een historische grens overschreden. Sport was bij uitstek het domein dat Amerikanen nog een gevoel van saamhorigheid verschafte.

Sportteams uit de eigen regio werden hartstochtelijk gesteund, hun sterren op handen gedragen.

Sportieve prestaties van de nationale teams zorgden voor incidentele oplevingen van nationale eensgezindheid. De samenstelling van de teams en de afkomst van de sterren was voor even ondergeschikt.

Winnen ten behoeve van de trots van de school, stad of land overtrof de verschillen in afkomst, etniciteit of opleidingsniveau. President Trump koos er echter voor de verdeeldheid verder aan te wakkeren op dit buitengewone podium.

Verbinden en overbruggen
Dit is ook voor Nederland een zeer verontrustende ontwikkeling, aangezien er helaas ook hier personen en partijen zijn die gedijen bij verdeeldheid. Het trumpisme mag daarom niet overwaaien naar de Nederlandse sportvelden. Want helaas is ook in Nederland het politieke debat verhard en worden tegenstellingen steeds vaker uitvergroot.

Sport is als niets anders in staat verschillen te overbruggen en mensen te verbinden. Dat doet de sport in ons land iedere week weer op duizenden velden en in de vele hallen. Het sportveld en het in Nederland zo kenmerkende verenigingsleven daaromheen bieden bij uitstek een omgeving waar mensen elkaar ontmoeten en kinderen (gelijke) kansen (kunnen) krijgen.

Neem een kijkje op een van de vele sportparken in Amsterdam en je ziet de meest uiteenlopende kinderen met maar één gemeenschappelijk doel: een wedstrijdje proberen te winnen. Op het sportveld vervagen verschillen die elders worden benadrukt en leren kinderen omgaan met winst en verlies maar vooral met elkaar.

De sport biedt misschien wel de meest ongerepte omgeving waarin onze kinderen opgevoed en effectief voorbereid worden op ­deelname aan de maatschapij. En dat belangrijke voorportaal staat nu op het spel. Laten we deze omgeving benutten en vooral niet bederven.

Een oproep die niet alleen aan politici gericht is, maar nadrukkelijk ons allemaal betreft. We moeten zuinig zijn op de bijzondere, verbindende kracht van sport. Dat is onze verantwoordelijkheid als sporters, ouders, trainers, coaches en bestuurders.

Verhuld voorkeursbeleid
Laten we bijvoorbeeld vrouwen actiever benaderen voor kaderfuncties, in bondsbesturen en -directies. Laten we ons nog harder inspannen om de lhbti-gemeenschap een veilige sport­omgeving te bieden. Laten we onszelf elke dag opnieuw afvragen wat we kunnen doen om meer kinderen uit arme gezinnen in beweging te krijgen.

En laten we ook proberen kinderen met een andere achtergrond niet te snel af te serveren omdat ze zogenaamd ongedisciplineerd zouden zijn of geen sportmentaliteit zouden hebben. Ongrijpbare diskwalificaties die overal - zelfs bij de meest professionele sportorganisaties - worden gebruikt om voorkeursbeleid te verhullen.

Dit vergt echter inspanning van ons allen. Vooreerst door de inclusiviteit die sport in beginsel in zich draagt te bewaken. Zo corrigeren we tegenstellingen die elders worden uitvergroot en stomen we onze kinderen op een vanzelfsprekende manier klaar tot bijdragers aan onze gemeenschap.

HotGame#2: Sport, de vuist van verzet. De Balie en Sportraad Amsterdam, donderdag 20.00 uur met onder anderen Daphne Koster en Khalid Boulahrouz.

Robert Geerlings, voorzitter Sportraad Amsterdam Beeld Tobias Wilcke
Robert Geerlings, voorzitter Sportraad AmsterdamBeeld Tobias Wilcke

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden