Lezersbrief

‘Rutte I, II en III zorgden alleen maar voor puinhopen in de zorg’

Kamer­stukken van de afgelopen tien jaar ­laten zien dat er nogal wat klappen zijn uitgedeeld aan de zorg door de VVD, vindt Paroollezer Rick Vrouwenvelder.

Het Parool
Premier Mark Rutte. Beeld ANP
Premier Mark Rutte.Beeld ANP

Graag wil ik het nog hebben over die klap in het gezicht van de zorg. Die middelvinger naar zorgverleners: demonstreren op de Dam. Het geeft mij een wrang gevoel als rechts Nederland ineens pretendeert te geven om de zorg. Ik zou Klaas Dijkhoff, die het opnam voor demente moeders, willen vragen om zijn eigen partijprogramma eens te lezen. Kamer­stukken van de afgelopen tien jaar ­laten namelijk zien dat er nogal wat klappen zijn uitgedeeld door de VVD.

Rutte I begon al met bezuinigingen op de zorg en sociale zekerheid. Omhoog krabbelend uit de vorige economische crisis leek het de VVD een goed moment om mensen die minder te besteden hebben nog een extra duw naar beneden te geven. De VVD stelde voor het basispakket van zorgverzekeraars te verkleinen en het ­eigen risico juist te verhogen. Goed, het waren moeilijke tijden. Het gedoogakkoord met de PVV willen we allemaal vergeten. Het kabinet viel en we kunnen een en ander vergeven.

Rutte II was razendsnel gevormd. Nederland kon door met bezuinigen. Meerdere plannen voor kwaliteitsverbetering in de zorg kregen van de VVD een stem tegen. Een bijna miljoen keer ondertekende volkspetitie ‘Red de zorg’ was volgens het kabinet niet interessant. Het inkrimpen van verpleeghuizen en langdurige zorg daarentegen wel. Na vijf jaar bezuinigingen meldde het CBS een forse ­toename in het aantal daklozen en zelfdodingen. Enfin, welvarend ­Nederland was tevreden, de economie draaide weer, op naar Rutte III.

Na meer bezuinigingen luidden ­ziekenhuizen, verpleegkundigen en huisartsen de noodklok. Het ontstane tekort aan zorgpersoneel probeerden enkele partijen nog te redden met een arbeidsmarktakkoord, maar dat ging niet door: de afschaffing van de dividendbelasting moest waarschijnlijk ergens van worden betaald.

Nu wil ik de zorg niet heilig verklaren, maar de VVD deelt wel vaker klappen uit aan de volksgezondheid. Zouden ze nog trots zijn op het verhogen van de maximumsnelheid naar 130? Een aardige middelvinger naar de 12.000 mensen die in Nederland jaarlijks sterven aan ongezonde lucht. Waarschijnlijk draagt lucht­vervuiling zelfs bij aan de kans op een fatale afloop van een covid­besmetting. Gelukkig kunnen we het terugdraaien van de 130-regeling mooi compenseren met de groei van Schiphol. Ga vooral zo door.

Rick Vrouwenvelder, Almere

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden