Column

Rusland is weinig transparant over het aantal sterfgevallen

Corona verspreidt zich overal, ook in Rusland. Columnist Derk Sauer praat ons vanuit Moskou dagelijks bij.

Dit was geen best weekend. Rusland is nu met 87.147 geregistreerde coronapatiënten China voorbij en de honderdduizend komt snel in zicht.

De lockdown is opnieuw verlengd, nu tot half mei. Er is toch een lichtpunt. Het aantal sterfgevallen valt mee. Tot vanochtend 794.

Natuurlijk: het kan nog veel erger worden. Rusland is, net als China, weinig transparant als het om de cijfers gaat en veel coronasterfgevallen – zeker in het begin – kregen een ander label.

Maar er is toch een interessant patroon zichtbaar. Want ook andere landen achter het voormalige IJzeren Gordijn melden relatief lage sterftecijfers. Polen: 535. Roemenië: 619. Estland 49.

De Bulgaarse professor Lyubima Despotova denkt dat het te maken heeft met een vaccin tegen tuberculose : BCG, dat al honderd jaar oud is. In West-Europa zijn we al lang gestopt met het massaal inenten tegen tbc, maar in het Oostblok zijn ze daar altijd mee doorgegaan.

De Bulgaarse professor legde een kaart van landen die tegen tbc inenten over de kaart van coronapatiënten en zag significante verschillen. Duitsland sprong er meteen uit. Het aantal sterfgevallen in het voormalige Oost-Duitsland blijkt minder dan in West-Duitsland. En in Portugal, waar ook altijd is ingeënt tegen tbc, heeft corona lang niet zo hard toegeslagen als in Spanje.

Nederlandse wetenschappers zijn er inmiddels ook van overtuigd dat BCG een positief effect kan hebben. Het vaccin voorkomt niet dat je het corona virus krijgt, maar lijkt wel een dempend effect te hebben. Je wordt minder ziek en er vallen minder doden.

Daarom zijn wetenschappers aan de RadboudUMC in Utrecht nu een test onder duizend verpleegkundigen gestart. Als je met een simpele en goedkope BCG-vaccinatie het aantal ziektegevallen kan terugdringen, zou dat de druk enorm van de ketel halen.

Voor de Russische gezondheidszorg is dat een schrale troost. Er mogen dan minder doden vallen dan in Amerika of Europa, de run op ziekenhuisbedden is er vooralsnog niet minder om.

Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist bij Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden