Rusland en corona: het slechtste van twee werelden

PlusDerk Sauer

Vandaag twintig jaar geleden werd Vladimir Poetin voor het eerst beëdigd als president van Rusland. Normaal gesproken een mooie mijlpaal om te vieren, maar feest is het op dit moment bepaald niet in het Kremlin.

Rusland is na de Verenigde Staten inmiddels het land met de snelste dagelijkse stijging van het aantal corona-infecties. Voor de vijfde dag op rij kwamen er meer dan 10.000 nieuwe gevallen bij. De ratings van Poetin staan bovendien op een historisch dieptepunt en nu blijken de met veel bombarie aangekochte ‘Nederlandse’ corona-sneltesten van het Apeldoorns bedrijf Biozek ook nog eens onbetrouwbaar en afkomstig uit China.

De economische activiteit is met zo’n 30 procent teruggelopen, drie ministers – waaronder premier Misjoestin – zijn door het coronavirus geveld en het legendarische hoofd van het Russische ruimtevaartprogramma Jevgeni Mikrin (63) overleed deze week aan de gevolgen van Covid-19.

De Moskouse burgemeester Sobjanin blijft benadrukken dat de piek nog niet is bereikt, maar toch besloot Poetin dat na 11 Mei – als de vakanties voorbij zijn – de economie weer opengaat.

Hij heeft dan ook weinig keuze. Yandex (het Russische Google) houdt op basis van gps-locaties die mobiele telefoons afgeven een lijstje bij van hoe goed Russen zich aan de zelfisolatie houden.

Moskou scoort nog het beste met een gemiddelde score van 2.6 op een schaal van 10. De rest van Rusland zit rond de 1.

In ons eigen buurtje zien wij in het klein hoe dat gaat. Het wandelpad langs de Moskou rivier – waar dagelijks volop wordt gejogd en gewandeld – is in verband met het coronavirus afgesloten.

Dat wil zeggen: ’s ochtends spannen mannetjes van de gemeente rode linten. Een uurtje later zijn die alweer doorgeknipt of vertrapt en herneemt zich het normale leven.

Het is een ritueel dat zich in duizenden parken door heel Rusland herhaalt.

Zoals vaker worstelt dit land met haar identiteit. Rusland is een autoritaire staat waar transparantie ver te zoeken is en de burger heeft daardoor weinig of geen vertrouwen in de overheid. In China lossen ze dat simpel op met repressief en indien nodig keihard optreden, maar Rusland ziet zichzelf ook nog graag als een democratische rechtstaat, waarin burgers hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Eigenlijk willen ze in Moskou het liefst een soort Duitsland zijn.

Het eindresultaat is het slechtste van twee werelden. Geen overheidstransparantie over de werkelijke stand van zaken of staatssteun voor mensen die het hardst worden getroffen. Een bevolking die de schouders ophaalt over social distancing en die het er tijdens deze feestdagen in mei eens flink van neemt.

Het is daardoor dweilen met de kraan open.

Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist bij Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden