Han Lips

Ruim baan aan de punaisepoetsers en gortentellers

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Van Onze Centen.

Van Onze CentenBeeld SBS6

Er gaat wel eens wat mis in het openbaar bestuur, en als er aan zo'n fout een prijskaartje hangt, is het wachten op Kees Tol.

Voor Van Onze Centen reist de presentator stad en land af om met behulp van bezorgde buurtbewoners de tegenvaller nauwgezet in kaart te brengen, en de verantwoordelijke bestuurders om opheldering te vragen.

In de aflevering van maandag deed Tol onder meer Arnhem aan, waar recent de eeuwenoude Sint Jansbeek door de stad in ere is hersteld. Leuk plan, denkt de nietsvermoedende kijker, maar Tol had een glazenwasser gevonden die kort na de openstelling met zijn busje in de beek was gereden.

Om herhaling te voorkomen waren grote keien bij het water geplaatst, maar de verontwaardiging was onverminderd groot.

In Kaag en Braassem was een struinpad langs het water aangelegd voor 50.000 euro. Ook nu verdrongen de bewoners zich rond de presentator om daar unisono schande van te spreken. Het geld was in het water gesmeten, over de balk en in de put. Een halve ton, wat kon je daar allemaal niet mee doen? Ook Tol vond het verspilling.

Zo reizend door het steunende en kreunende vaderland leverde Van Onze Centen vooral een prachtige schets aan van de miezerige kruideniersmentaliteit die een groot deel van onze bevolking in zijn vaste greep heeft.

Gortentellers zijn het, punaisepoetsers die zich een ongeluk schrikken als het bezoek 's avonds tijdens het avondmaal om een extra aardappeltje vraagt.

Deze kleingeestige houding vraagt om een keiharde aanpak. Haal ze maar uit de lade, wethouders van Nederland, die peperdure plannen voor een monorail door het dorp, een reuzenrad naast de kinderboerderij of een chocoladefontein voor het gemeentehuis.

En als hij voor de deur staat, roep dan lachend door het open raam van de werkkamer: "Jazeker, Tol, en allemaal van jouw centen!"

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden