Lezersbrief

‘RIVM publiceert geen dagelijkse coronacijfers meer. Onbegrijpelijk’

Paroollezer Alfred H. de Zoete vindt het onbegrijpelijk dat het RIVM niet meer dagelijks cijfers over het coronavirus publiceert. ‘Zou de president van de VS eens moeten doen.’

RIVM-directeur Jaap van Dissel. Beeld ANP
RIVM-directeur Jaap van Dissel.Beeld ANP

Het RIVM heeft besloten om de ­cijfers over Covid-19 niet meer dagelijks op de website te publiceren. Op zich is het begrijpelijk, als de ­cijfers aanzienlijk afvlakken en het virus derhalve minder actief is, dat je niet tot in lengte van dagen deze ­cijfers met een dagelijkse regelmaat op een website wilt publiceren.

Het betreft hier echter een pandemie die wereldwijd nog lang niet is uitgewoed. Het is van eminent ­belang dat zoveel mogelijk landen dagelijks hun cijfers blijven verstrekken, waardoor personen en organisaties als statistiekwebsite Worldo­meter en de John Hopkins University de ontwikkeling van het virus wereldwijd, per continent, per land en per regio elke dag snel en compleet in beeld kunnen brengen.

Het dashboard waar het RIVM naar verwijst, is zeker interessant, maar geen goede vervanging van deze ­dagelijkse cijfers. Juist ook als de ­cijfers een positieve tendens tonen, is het nuttig om deze dagelijks met de wereld te delen.

Het is een kwestie van solidariteit. En burgers hebben er recht op elke dag een helder en actueel beeld van het RIVM te krijgen. Een onbegrijpelijk en betreurenswaardig besluit van dit instituut.

Zou de president van de VS eens moeten doen.

Alfred H. de Zoete (voormalig rector, wiskundeleraar en zeer geïnteresseerd in cijfers), Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden