Marjolijn de Cocq Beeld Artur Krynicki
Marjolijn de CocqBeeld Artur Krynicki

Rijzen, dalen, rijzen, dalen – het mantra van de elfjesachtige yogadocent

PlusMarjolijn de Cocq

Marjolijn de Cocq

Rijzen, dalen, rijzen, dalen. Dat is het mantra dat ik heb geleerd bij de zeer makkelijk toepasbare mindfulnesslessen van de elfjesachtige yogadocent die ooit mijn leven een heilzamer kant op stuurde. Rijzen, dalen – focus je op die woorden, daarmee volg je je ademhaling: bij het in­ademen rijst, bij het uitademen daalt je buik. Rijzen, dalen, rij… en hop, daar dwarrelen je gedachten alweer alle kanten op. De koelkast slaat aan. Er knettert een motor voorbij. De was moet nog uit de machine. Morgen naar de tandarts. Mama nog niet gebeld.

Niet erg, proberen die gedachten en bijkomende emoties te benoemen om daarna zo snel mogelijk terug te keren naar die ademhaling. Koelkast: geluid. Motor: geluid, ergernis. Was: agenda. Tandarts: agenda, angst. Mama: agenda, schuldgevoel.

Als ik het probeer, dat mediteren, meestal voordat ik ga slapen, kom ik deze weken de hele tijd uit op agenda, agenda, agenda. Want voor de boeken in de krant heb ik een planning: wanneer verschijnen welke titels en wat doen we ermee? Recensie, interview, stuk voor PS, Signalement, rubriekje, stuk voorin de krant, stuk op Kunst & Media, Amsterdam, Klapstoel wellicht? Maar door de verlenging van de lockdown schuiven uitgeverijen nu titels door uit angst dat boekhandels die niet grootschalig inslaan nu ze dicht zijn en fysieke verkoop niet mogelijk is. Gerede angst: uit de cijfers die marketingsorganisatie CPNB donderdag publiceerde, blijkt dat vorig jaar de boekenmarkt weliswaar is gegroeid met 6 procent en de online omzet met 27 procent, maar dat de fysieke verkoop met de winkelsluiting in verkoopmaand bij uitstek december met 11 procent is gedaald.

Het boekenvak voert een sterke en verenigde lobby, met nu weer de actie #iksteunmijnboekhandel, waardoor mensen daadwerkelijk meer boeken gaan bestellen bij hun eigen boekhandel. Met het romantische beeld dat die eigen boekhandel, in ieder geval hier in Amsterdam, de boeken dan op de fiets komt brengen. Dat gebeurt ook, maar deels: is het boek niet op voorraad, dan komt de bestelling via het Centraal Boekhuis gewoon per post. Voor uw eigen boekhandel nog altijd de betere optie.

Ondertussen merk ik hoe de verschuivingen door mijn hoofd malen: de nieuwe Adriaan van Dis, niet vergeten recensie door te schuiven. Sebastian Fitzek, komt pas in maart, Elizabeth Wetmore – damn, er moet zaterdag iets anders op die plek. Agenda, agenda, agenda. Gelukkig zijn er titels die wel verschijnen, en via uw eigen boekhandel tot u kunnen komen. Want doorschuiven heeft de keerzijde dat als de winkels weer open mogen, er zoveel nieuwe boeken zijn dat ze de krant niet halen wegens ruimtegebrek.

Agenda, rijzen, dalen, agenda. Zennnnn.

Reageren? m.decocq@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden