Column

Republiek Amsterdam: Nét na de PvdA werd de stad een pretpark

Roelf Jan Duin
Roelf Jan Duin Beeld Wolff
Roelf Jan DuinBeeld Wolff

Lodewijk Asscher vindt Amsterdam een pretpark. Aan dat woord kleven allemaal positieve associaties - achtbanen! suikerspinnen! blije kinderen! - maar zo bedoelt hij het niet.

"Amsterdam wordt steeds meer een pretpark waar vooral mensen met een grote portemonnee welkom zijn," zei Asscher deze week bij AT5.

Ook 'grote portemonnees' zou je positief kunnen uitleggen, maar wat Asscher ermee wilde zeggen, was dat het helemaal misgaat met de stad waar hij zes jaar wethouder was. Er worden door het huidige college veel te veel sociale huurwoningen verkocht, waardoor er voor armen steeds minder plek is in de stad.

Nou, de coalitiepartijen natuurlijk piswoest. SP'ers vonden de uitspraken 'gênant' en volgens D66 had Asscher 'kilo's boter op zijn hoofd'. Was de stijging van het aantal verkochte sociale huurwoningen niet ingezet in de vorige collegeperiode, toen Asschers PvdA nog de lakens uitdeelde op het stadhuis? En was Asscher niet de architect van het kabinet dat corporaties met de verhuurderheffing had opgescheept?

Onzin, zeiden PvdA'ers op hun beurt. Volgens hen werd Amsterdam pas in 2014 één grote miljonairsfair - het jaar dat hun partij uit het stadsbestuur werd gebonjourd. En nu, drie jaar later, is Amsterdam dus een pretpark voor de rijken. U wordt bedankt, D66, VVD en SP.

Wie heeft gelijk? Die vraag is onmogelijk te beantwoorden. Dat komt onder meer doordat politiek, beleid en de gevolgen van beleid verschillende cycli kennen. Politici reageren op problemen die op dat moment spelen, het beleid dat vervolgens door ambtenaren in gang wordt gezet hobbelt daar een paar jaar achteraan en voordat de gevolgen van dat beleid zichtbaar zijn, is er allang weer een nieuwe werkelijkheid ontstaan - met bijbehorende problemen - en nieuwe politici die elkaar de schuld geven van alles wat er dan mis is.

Wat bovendien vaak onbenoemd blijft, is dat er externe factoren zijn waar de politiek nauwelijks invloed op heeft. De wereld heeft nou eenmaal de vervelende gewoonte om voortdurend te veranderen.

Ter illustratie: begin deze eeuw dweepte het Amsterdamse stadsbestuur met de inzichten van de Amerikaanse socioloog Richard Florida, die zei dat de stad de hoogopgeleide creatieve klasse moest omarmen. Rijken erin, armen eruit, was het adagium. Nu zou zo'n man door de linkse partijen met pek en veren buiten de gemeentegrenzen worden gejaagd, maar toen vond men dat wel interessant.

Amsterdam moest mee in de vaart der volkeren en het grote aantal sociale huurwoningen stond de komst van jong talent en innovatieve bedrijfjes in de weg, stond in een nota die in opdracht van burgemeester Cohen werd geschreven en die zich liet lezen als een pleidooi voor het inmiddels besmette begrip gentrificatie.

We zijn nu zo'n vijftien jaar en een economische crisis verder en de wereld ziet er compleet anders uit. Aan jonge creatievelingen heeft Amsterdam geen gebrek, aan innovatieve start-ups evenmin. Nu hebben we niet te weinig rijken, maar juist te veel, als we Asscher tenminste mogen geloven.

Een politicus verkondigt een boodschap die antwoord geeft op de problemen van dat moment, maar voordat zijn oplossingen effect sorteren, is er alweer een totaal ander probleem ontstaan. Economen noemen dit verschijnsel de varkenscyclus en proberen toekomstige ontwikkelingen te vangen in ingewikkelde modellen, politici passen gewoon telkens hun standpunt aan en geven hun opvolgers de schuld.

Politiek verslaggevers Roelf Jan Duin en Michiel Couzy belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad. Reageren? r.duin@parool.nl

null Beeld Paul van der Steen
Beeld Paul van der Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden