Plus Column

Republiek Amsterdam: Komt het ooit nog goed tussen het college en Zuidoost?

Roelf Jan Duin Beeld Wolff

Komt het ooit nog goed tussen het college van burgemeester van burgemeester en wethouders en stadsdeel Zuidoost?

*SPOILER ALERT!*

Nee, het komt nooit meer goed tussen het college van burgemeester en wethouders en stadsdeel Zuidoost.

Wethouder Eric van der Burg ging deze week compleet Donald Trump op de bestuurs­commissie in Zuidoost. Ziedend was hij. En aangezien Van der Burg van zijn hart zelden een moordkuil maakt, mocht iedereen getuige zijn van zijn woedeaanval.

Voer voor psychologen én voor dramadocenten. Pathos is deze wethouder niet vreemd, overacting evenmin.

Het ging allemaal om de 14 miljoen euro bezuinigingen die al voor de zomer vanuit de Stopera werden opgelegd aan de bestuurscommissies. Die waren het daar uiteraard niet mee eens, waarna een partijtje bestuurlijk vrij worstelen uitbrak.

Dat gevecht werd uitgevochten via de media, wat voor de neutrale toeschouwer een vermakelijk schouwspel opleverde, maar funest was voor de verhoudingen tussen het stadhuis en de stadsdelen. Zo is het altijd met politieke crises: goed voor de krant, maar slecht voor het land.

Korte samenvatting: de stadsdelen moesten zelf kiezen waarop ze zouden korten en kozen er bewust voor om te bezuinigen op zaken die de burgers het hardst raken. Hierop ontstond zoals ingecalculeerd ophef, waarna de stadsdelen met de beschuldigende vinger naar het college konden wijzen: het moet van hunnie.

(Inmiddels zijn de pijnlijkste bezuinigingen alweer van tafel, waarmee ook is voldaan aan de tweede wetmatigheid van een politieke crisis: de soep wordt altijd warmer opgediend dan hij wordt gegeten.)

Het verzet van Zuidoost was het felst: vanuit dat stadsdeel werd een heuse protestmars ­gehouden richting de Stopera. En dat schoot bij Van der Burg in het verkeerde keelgat.

Een boze Van der Burg laat zich het beste vergelijken met een baltsende brulkikker: op­geblazen wangen, een steeds verder aanzwellend volume en door een onbeholpen motoriek wat schokkerige armbewegingen.

David Attenborough zou een prachtige BBC-documen­taire kunnen maken over de Amsterdamse wethouder in zijn natuurlijke habitat: het krappe vergaderzaaltje van de commissie Zorg en Sport.

Vooral Muriël Dalgliesh, PvdA-bestuurder in Zuidoost, kreeg de wind van voren. Zij moest maar eens begrijpen dat er geen autonoom opererende stadsdelen meer zijn, maar dat de bestuurscommissies verlengd bestuur zijn. In normale-mensentaal: die eigenwijze wannabe-wethouders hebben gewoon te doen wat ze wordt opgedragen.

"Mevrouw Dalgliesh moet verdorie gewoon haar taak uitvoeren: keuzes maken. Daar krijgt ze 70.000 euro voor op haar rekening gestort. Maar wat heeft ze gedaan? Mensen opgejut om naar het stadhuis te komen."

Dalgliesh had ook in de taxi kunnen stappen om de zaak met hem uit te praten, brieste Van der Burg. "Dat bonnetje had ze mogen declareren."

En hoewel het onduidelijk bleef waarom Van der Burg het nodig vond tot twee keer toe de persoonlijke financiële situatie van Dalgliesh publiekelijk te ­bespreken, kunnen we wel met zekerheid vaststellen: tussen het college en stadsdeel Zuidoost komt het nooit meer goed.

'Wethouder Eric van der Burg ging deze week compleet Donald Trump op de bestuurs­commissie in Zuidoost' Beeld Steen

Politiek verslaggevers Roelf Jan Duin en Michiel Couzy belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad. Reageren? r.duin@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden