Column

Republiek Amsterdam: En of we dat het weer over de drukte gaan hebben

Roelf Jan DuinBeeld Wolff

Gaan we het nou alweer over de drukte in de stad hebben? Nou en of dat we het weer over de drukte in de stad gaan hebben. Wat wil je ook, er gaat inmiddels nauwelijks meer een dag voorbij of er worden door het college nieuwe maatregelen aangekondigd die de overlast van de miljoenen vakantiegangers en dagjesmensen moeten beteugelen.

Hoe anders was dat anderhalf jaar geleden, toen bepaalde collegepartijen (specifieker: D66 en VVD) nog steen en been klaagden over de onophoudelijke stroom artikelen over dit onderwerp in een bepaalde krant (specifieker: Het Parool). Hoe meer mensen, hoe gezelliger, was destijds het motto op het stadhuis. Weg met de vertrutting!

"Wat mij betreft wordt de Gay Pride volgend jaar nog drukker, ik hoop dat we richting een miljoen bezoekers gaan," zei wethouder Abdeluheb Choho (D66) vorig jaar in hetzelfde interview waarin hij overlast 'ook een kwestie van perceptie' noemde.

Enfin, flash forward naar deze week. Dinsdag presenteerde de Amsterdamse Rekenkamer een kritisch rapport over de groei van het aantal bezoekers van de stad.

Nu is het schrijven van ­kritische rapporten wel een beetje waarvoor de Rekenkamer op aarde is, dus niet geheel verrassend werden ook nu harde noten gekraakt. Volgens de ­Rekenkamer heeft het college de drukte te lang onderschat, is er te weinig kennis en ontbreekt samenhang tussen de maatregelen. Vrij vertaald: het college kloot maar wat aan.

Het is gebruikelijk dat bij de rapporten van de Rekenkamer een reactie van het college is opgenomen. Vaak iets obligaats als 'het college deelt de in het rapport geformuleerde aandachtspunten en neemt de aanbevelingen ter harte'. Maar dit keer werd uit een ander vaatje getapt.

Niet alle drukte is een kwestie van perceptie, ook bij de aanpak van de drukte speelt de beeldvorming een cruciale rol. Niemand die nog het verwijt wil krijgen het probleem niet ­serieus te nemen.

En dus verstuurde wethouder Kajsa Ollongren (D66) op precies hetzelfde moment dat het rapport verscheen een ronkend persbericht, waarin ze nieuwe maatregelen aankondigde.

De pleziervaart is voortaan niet meer welkom op de Wallen, toeristenbussen worden geweerd uit delen van het centrum en onderzocht wordt of de toeristenbelasting omhoog kan.

Het publiciteitsoffensief trof doel: het rapport van de Rekenkamer sneeuwde vrijwel volledig onder. Well played.

Ollongren had dan ook nog iets goed te maken: nadat een zekere krant (specifieker: Het Parool) had geschreven dat burgemeester Eberhard van der Laan het initiatief in de druktediscussie van haar had overgenomen en Ollongren op de ­'reservebank' was gezet, waren de gvd's in het kamp van de doorgaans zo gereserveerde D66'er niet van de lucht.

Onzin-analyse, vond men. En de burgemeester probeerde goede sier te maken met voorstellen die ofwel onhaalbaar waren of allang waren ingediend. Chagrijn alom.

Dat het college deze week de Rekenkamer zo behendig de pas afsneed viel dan weer niet zo lekker bij Rekenkamerdirecteur Jan de Ridder. "Fijn dat onze aanbevelingen zo snel worden opgevolgd, maar dit is niet hoe het normaal gaat," zei De Ridder. "Hier moesten we binnenkort maar eens over praten." Specifieker en vrij vertaald: gvd.

Politiek verslaggevers Roelf Jan Duin en Michiel Couzy belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.duin@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden