Column

Republiek Amsterdam: Arjan Vliegenthart, goaltjesdief van de SP

Michiel Couzy Beeld Wolff
Michiel CouzyBeeld Wolff

In het gezelschapsspel 'wie gaat naar Den Haag', valt altijd de naam van Kajsa Ollongren, als het over Amsterdamse wethouders gaat. De D66-wethouder voert steevast de lijst van potentiële bewindslieden aan, mocht haar partij na de verkiezingen in maart een plek in het kabinet krijgen.

Dat zal allemaal wel, maar ik zet mijn geld vooral op Arjan Vliegenthart, wethouder Werk en Inkomen, die in de Stopera door het leven gaat als 'wethouder Armoede'.

Geen slecht predicaat voor een SP'er.

D66 maakt meer kans op deelname aan het kabinet dan de SP, maar de Amsterdamse praktijk laat zien dat beide partijen best samen kunnen regeren, zelfs met de VVD erbij.

Vliegenthart kent Den Haag goed en heeft daar als voormalig lid van de Eerste Kamer een stevig netwerk. Hij is goedgebekt, ijdel genoeg, met als groot pluspunt: in zijn linkse kerk mag wél worden gelachen.

De SP-wethouder sorteert al voor. De Haagse ambities stralen van hem af. Hij heeft zich ­gepositioneerd als het linkse ­geweten van de SP, vooral met zijn ruimhartige armoedebeleid. Zo trok hij deze week de aandacht met het plan om duizenden Amsterdammer met een laag inkomen te helpen bij het betalen van de, voor hen, te hoge huur.

Wie naar Den Haag wil, moet landelijk de aandacht trekken. Dat lukt hem geregeld, met linkse plannen en als het even stil is, trapt hij tegen de schenen van staatssecretaris Jetta Klijnsma. Altijd goed voor een relletje en spotlights.

Zo liet hij onlangs onderzoek uitvoeren, waaruit blijkt dat het beleid van Klijnsma ertoe leidt dat mensen in de bijstand teveel worden gekort als ze een woning delen; een frontale aanval op de straatssecretaris, die het nieuws haalde.

Eerder kondigde hij al aan mensen niet zomaar te korten op hun bijstandsuitkering als zij geen Nederlands leren.

Opnieuw een boze PvdA-staatssecretaris, maar ook Kamervragen van de VVD. Meer kon hij zich niet wensen; dat zijn juist de partijen tegen wie de SP zich het meest afzet.

Vliegenthart heeft het slim ­gespeeld. In de onderhandelingen over de vorming van een college, sleepte de SP miljoenen extra geld binnen voor armoedebestrijding.

Hij kan die miljoenen goed gebruiken voor zijn activistische aanpak van armoede.

Hoe groot is het verschil met zijn maatje Laurens Ivens, die andere SP-wethouder in het college. Terwijl Vliegenthart zijn tijd spendeert aan linkse hobby's, is Ivens verstrikt geraakt in een moeizame strijd met Airbnb en de oververhitte woningmarkt in de stad.

Ivens koos voor de portefeuille Wonen om te strijden voor betaalbare huizen, voor de SP net zo belangrijk als armoedebeleid. Hij zal bij zijn aantreden niet hebben voorzien dat Airbnb en de huizenprijzen zo snel uit de klauw zouden lopen.

Deze oververhitting maakt het voor Ivens lastig om linkse overwinningen te boeken. Ook hij heeft genoeg Haagse schenen om tegenaan te trappen, maar daar is hij de man niet naar.

Hij werkt keihard om de gevolgen van vakantieverhuur en de almaar stijgende huizenprijzen te dempen, door te bouwen, afspraken te maken met corporaties en Airbnb. Het is een oneerlijk gevecht tegen de markt.
Ivens is als de doelman die na een 0-3 nederlaag zegt dat het zonder hem 0-6 was geworden. En Vliegenthart? Die scoort ­ondertussen het een na het ­andere doelpunt.

Politiek verslaggevers Roelf Jan Duin en Michiel Couzy belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad. Reageren? m.couzy@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden