Opinie

'Regeren met Mark Rutte komt neer op suïcide'

Alle politieke onrust rond VVD'ers lijkt de partij van premier Mark Rutte nauwelijks te deren. Toch ligt er een probleem op de loer, stelt publicist Marcel Duyvestijn in dit opiniestuk.

Marcel Duyvestijn
Premier Mark Rutte neemt afscheid van Halbe Zijlstra na diens aftreden in februari van dit jaar Beeld anp
Premier Mark Rutte neemt afscheid van Halbe Zijlstra na diens aftreden in februari van dit jaarBeeld anp

Fred Teeven, Halbe Zijlstra, Wybren van Haga, Henry Keizer; allen raakten in opspraak en moesten het veld ruimen, maar het rijtje in opspraak geraakte VVD'ers is langer.

Er lijkt iets mis met de moraal binnen de VVD. Het zijn namelijk geen incidenten meer. Het is epidemisch. En toch lijkt het ze weinig te deren, ze borrelen vrolijk verder, happen een bitterballetje weg en zwaaien naar de kiezers. En die kiezers zwaaien vrolijk terug.

Dat deze partij ondanks al die gevallen Icarussen telkens weer de grootste wordt, komt door Mark Rutte. Zonder hem zakt alles in elkaar.

Ik mag graag naar hem kijken. In elk moeilijk debat, dat hij nooit kan winnen, wurmt hij zich erdoorheen, als was hij van rubber. Je kunt zeggen wat je wilt, maar onze premier is de Houdini van de Nederlandse politiek.

Als de zaal leeg is, is iedereen afgemat, groeven in het gezicht, alleen Rutte niet. Die lacht nog steeds. Het was niet voor niets dat Lodewijk Asscher hem ooit vergeleek met een Duracellkonijntje. Hij gaat maar door.

De komende weken mag Rutte uitleggen waarom Stef Blok geen racist is en waarom we allemaal rijk worden als de dividendbelasting is afgeschaft. Urenlang oreert hij.

Regeerakkoord
Hoewel Ruttes elastische gezicht een lust voor het oog is, moet je eigenlijk vooral naar de anderen kijken. Bijvoorbeeld naar Alexander Pechtold. Dan zie je de echte verliezer, die er eigenlijk niets aan kan doen.

Marcel Duyvestijn, Publicist Beeld
Marcel Duyvestijn, PublicistBeeld

Toen Halbe Zijlstra zichzelf opblies, moest Pechtold daar iets over zeggen. Normaal gesproken zou hij vol walging een debat aanvragen en iets zeggen over het aanzien van Nederland in het buitenland. Maar nu moest hij Zijlstra verdedigen. En zei hij: "Ik moet de eerste Rus die zijn fouten zelf rechtzet nog tegenkomen."

Datzelfde geldt voor de dividendbelasting. Het is geen D66-idee. Maar hij moet het wel uitleggen. Omdat hij geen idee heeft hoe hij dat moet doen, volstaat hij met: "Het staat nu eenmaal in het regeerakkoord."

Die woorden zeggen zo veel meer. Pechtold weet namelijk zelf ook niet hoe dat in het regeerakkoord kwam. Ineens stond het er en niemand kon een gum vinden. Je zou een camera moeten hangen in Pechtolds Scheveningse appartement. Radeloos zou je hem dan rondjes zien draaien. Hoe is het zo ver gekomen?

Bij Gert-Jan Segers zie je dezelfde kwelling. Maar Segers draagt dat kruis manhaftig. Net als Christus weet hij dat hij zal sterven. Hij is tegen de afschaffing van de dividendbelasting, zegt hij. Maar hij zal het voorstel steunen omdat anders het kabinet valt, schreef hij aan zijn leden.

Dit ruikt naar Ruttiaanse chantage. En dat is het ook. Eigenlijk vermoordt Rutte iedere kameraad. Je weet niet hoe hij het doet, maar als coalitiepartner ben jij straks weg terwijl hij er nog zit, vrolijk als altijd.

Gebeten hond
Mocht het kabinet onverhoeds toch vallen en er komen nieuwe verkiezingen, dan heeft Rutte wel een probleem. Niet dat hij verliest, nee, hij komt weer lachend als winnaar uit de bus. Wij zijn namelijk allemaal gek op Rutte.

Toch zal er niemand zijn die straks een kabinet met hem wil vormen. Regeren met Rutte komt namelijk neer op suïcide. Oud-PvdA-leider Diederik Samsom krabt zich nog steeds achter zijn oren in zijn koude woning in Leiden.

Ook toen vielen de VVD-ministers bij bosjes, werd er alom gefraudeerd en gegraaid, maar was hij de gebeten hond en verloor de PvdA bijna al haar zetels.

Het kerkhof van gevallen ministers, verloren bonnetjes, valse beloften en geknakte coalitiegenoten zal te groot worden om nog genegeerd te kunnen worden. Omdat Rutte dat zelf ook weet, vertrekt hij straks naar Europa. Daar kunnen ze een man van rubber goed gebruiken.

De Unie valt dan misschien uiteen, maar Rutte zal lachend overeind blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden