Opinie

'Regenbooggezin is voor velen een ver-van-mijn-bed-show'

Hoewel Nederland steeds meer regenbooggezinnen kent, ontbreekt het aan sensitiviteit en kennis daarover, stellen Jan Bert Vroege en Vera Bergkamp.

Vera Bergkamp en Jan Bert Vroege
Tekening van kind in gezin met twee moeders. Beeld Strekalova/Getty
Tekening van kind in gezin met twee moeders.Beeld Strekalova/Getty

Een greep uit opmerkingen die ouders van 'regenbooggezinnen' regelmatig krijgen op onder andere het werk, op school en op de crèche. "Gefeliciteerd, maar hoe hebben jullie het gedaan?" "Wie is de échte vader?" "Dus jij bent de moeder van de twee?"

Een regenbooggezin is een gezin waarbij het ouderschap wordt ingevuld door een vrouwen- of mannenstel of door meer dan twee ouders, van wie één niet-heteroseksueel is.

In Nederland en zeker in Amsterdam pronken we maar al te graag met onze tolerante samenleving.

Maar als een gezin anders is samen­gesteld dan het standaardplaatje van man, vrouw en kind(eren), dan is dit regenbooggezin voor velen plotseling een ver-van-mijn-bed-show. Hoe tolerant zijn we dan nog?

Ongepaste vragen of zelfs oordelen over de kwaliteit van de opvoeding passeren dan te vaak de revue.

En natuurlijk, het komt vaak voort uit nieuwsgierigheid of oprechte interesse. Tegelijkertijd laat het zien dat die Nederlandse tolerantie soms even met vakantie is.

Handboek
Nederland kent steeds meer gezinnen met twee mamma's, twee pappa's en meeroudergezinnen. Voor bijna tienduizend kinderen is dit hun dagelijkse leven.

Toch maken kinderen op school vaak maar één knutselwerkje voor Moederdag, met een door de juf of meester geschreven kaartje erbij met daarop de naam van één van de moeders. De andere moeder wordt dan vergeten.

Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid voor D66. Beeld anp
Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid voor D66.Beeld anp
Jan Bert Vroege, Raadslid in Amsterdam voor D66. Beeld Tammy van Nerum
Jan Bert Vroege, Raadslid in Amsterdam voor D66.Beeld Tammy van Nerum

De Kinderbescherming weet niet altijd raad met vragen over draagmoederschap. De ambtenaar van de burgerlijke stand schiet geregeld in de stress als er een donor in het spel is. "Wacht, ik pak het handboek erbij. Ik heb alleen ervaring met eenvoudige zaken."

Warm welkom
D66 wil daarom dat professionals die te maken hebben met gezinnen - van artsen en docenten tot ambtenaren van de burgerlijke stand - de kennis én sensitiviteit hebben om regenbooggezinnen te begeleiden. D66 Amsterdam stelt daarom voor die professionals te trainen.

Na een goede instructie weten alle professionals wat ze moeten doen als bijvoorbeeld een meemoeder haar kind aangeeft. In Amsterdam willen we het regenboogstadsgezin namelijk een warm welkom heten.

Zij kiezen vaak bewust voor onze hoofdstad, vanwege die tolerantie. We moeten werken aan sensitiviteit bij overheid, bij de woningcorporatie, in de zorg en op de scholen.

Deze week is het Amsterdam Pride. Een moment om de vrijheid te vieren en stil te staan bij de sociale acceptatie van lhbti'ers, ook van de regenbooggezinnen. Laten we hier niet alleen deze ene week bij stilstaan, maar elke dag.

Niet omdat regenbooggezinnen anders zijn, maar juist omdat ze net zo uniek zijn als ieder ander gezin.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden