Opinie

‘Red het woningdelen in Amsterdam, ga over op dit alternatief’

Bestuurders van de gezamenlijke Amsterdamse woningcorporaties doen een oproep aan de gemeenteraad om bij de nieuwe huisvestingsverordening niet het kind met het badwater weg te gooien.

Bert HalmEddo RatsEgbert de VriesHester van BurenKarin LaglasLeon Bobbe en Marien de Langen
null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Het leek zo mooi, vijf jaar geleden. Als Amsterdamse woningcorporaties mochten we volgens afspraak met de gemeente en huurdersorganisaties een deel van onze vrijesectorwoningen verhuren aan meerdere huurders. Een mooie oplossing voor veel jonge mensen, die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, en nog te weinig inkomen hebben voor een vrije sector huur- of koopwoning.

We konden hen in Amsterdam een oplossing bieden: het woningdelen. Ook voor mensen die door een relatiebreuk of andere pech dringend op zoek waren naar een woonplek, was dit een uitkomst. En kwetsbare alleenstaanden konden hierdoor onder begeleiding in een groepswoning samenwonen. Het oude woongroepenconcept in een nieuwe vorm, kortom.

Sindsdien hebben Amsterdamse woningcorporaties enkele honderden vrije sector huurwoningen verhuurd via zogenaamde friendscontracten. In totaal gaat het nu om 1200 á 1500 bewoners die een friendswoning delen met twee of drie medebewoners.

Maar nu dreigt het mis te gaan. De gemeente wil dat woningdelen voortaan alleen nog kan door de omzetting van een zelfstandigen woning naar onzelfstandige woningen, de zogenaamde verkamering. Een zelfstandige woning die gedeeld wordt door enkele alleenstaanden wordt daarmee onmogelijk. De verhuurders moeten eerst de woning verbouwen en aanpassen aan kamerverhuur. Zo maakt elke verhuurder hoge kosten en is een woning op een later moment niet meer geschikt voor verhuur aan een gezin.

Gedoe

De nieuwe Huisvestingsverordening, waarover de gemeenteraad woensdag 11 december gaat besluiten, ondermijnt het woningdelen verder. Hoe zit dat?

Voortaan kunnen huurders geen gezamenlijk contract meer delen; élke huurder krijgt straks een eigen kamerhuurcontract. We zien nu al waar dit toe leidt. Veel nieuwe verhuurders op de markt buiten dit commercieel uit, vertimmeren zelfstandige woningen in complexen tot kamers en verhuren deze aan jongeren. Soms leidt dit tot gedoe in de woongebouwen, omdat de leefstijl van jongeren toch wel anders is dan die van andere bewoners.

De gemeente stelt ook nieuwe extra normen voor geluid bij woningdelen. Onnodig, want we krijgen amper klachten over geluidsoverlast van woningdelers, niet van omwonenden en niet van de gemeente. Verbouwen is duur maar ook heeft een bouwkundige aanpassing niet veel zin. Als er echt overlast is moeten we dat aanpakken.

Wat is onze oplossing? Wij stellen voor dat de gemeente vergunningen gaat afsluiten per verhuurder en niet per woning. De gemeente krijgt zo een betere controle over het woningdelen. De gemeente heeft dan de verhuurders zoals corporaties, maar ook andere bonafide eigenaren van woningen goed in beeld. Dit maakt het mogelijk dat de gemeente sluitende en controleerbare afspraken maakt met erkende verhuurders over goed verhuurbeleid.

Eisen stellen

Wat zijn die afspraken? Die gaan over alles waar de gemeente controle over wil en kan houden. Zoals over het maximum aantal woningdeelwoningen dat een verhuurder verhuurt per buurt en per woongebouw. Over hoe de verhuurder voorkomt dat te veel mensen in een woning samenwonen. Zo moet het aantal huurders altijd minder zijn dan het aantal kamers in een woning.

Maar ook kan de gemeente eisen stellen aan de hoogte van de huur per bewoner (met een maximum van bijvoorbeeld 400 euro, te controleren via accountantsverklaringen) en over hoe de verhuurder overlast voorkomt en aanpakt. Met andere woorden: een vergunning per verhuurder geeft de gemeente precies de controle die zij graag wil en die wij ook begrijpen.

De corporaties willen overigens slechts een deel van onze grote vrije sector huurwoningen verhuren via woningdelen. Zo kunnen we ook grote woningen beschikbaar houden voor gezinnen. We verhuren ook alleen vrije sector huurwoningen en geen sociale huur via woningdelen. Met uitzondering van verhuur aan zorgorganisaties voor groepswonen.

Voordelen

We bereiken dezelfde doelen als de gemeente beoogt. Een maximum aan deelwoningen per buurt, voorkomen van overlast, te hoge huren en te veel huurders in één woning.

Het grote verschil met het voorstel van de gemeente is, dat de deelwoningen niet ingrijpend verbouwd en ‘verkamerd’ hoeven worden. Niet elke woning wordt een ‘permanente deel- of studentenwoning’, maar blijft flexibel verhuurbaar. In de toekomst kan er ook weer een gezin in wonen.

We voorkomen verkamering van een groot aantal woningen. We kunnen nieuwe woningen voor woningdelen blijven toevoegen en hoeven onze huidige woningdeelwoningen niet ingrijpend te verbouwen. Daarmee bieden we honderden huurders zekerheid dat ze kunnen blijven wonen waar ze wonen.

Bert Halm, Eigen Haard

Eddo Rats, De Alliantie

Egbert de Vries, Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties

Hester van Buren, Rochdale

Karin Laglas, Ymere

Leon Bobbe, De Key

Marien de Langen, Stadgenoot

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden