Lezersbrief

‘Rechters van Nederland, bestraf agressie naar homo’s’

Rechters van Nederland, geef het juiste voorbeeld door een scherper oordeel te vellen: haat en geweld moeten altijd streng worden bestraft, schrijft Siep de Haan, mede-initiatiefnemer van de Pride, in deze ingezonden brief.

Siep de Haan
De regenboogvlag hangt sinds een paar weken permanent bij het Stadsdloket in Oost. Beeld Gemeente Amsterdam
De regenboogvlag hangt sinds een paar weken permanent bij het Stadsdloket in Oost.Beeld Gemeente Amsterdam

In Het Parool van zaterdag 26 september stond een bericht over de 15-jarige Ilyas A., die twee Amsterdamse homo’s uitschold en vervolgens in hoger beroep is vrijgesproken van groepsbelediging. De slachtoffers liepen hand in hand in Oost over straat, toen ze werden uitgescholden voor ‘kankerhomo’s’. Ook hoorden ze: ‘In Amsterdam, gay is not normal.’

Het lijkt een duidelijk geval van groepsbelediging. Wat anders kun je met een dergelijke uitspraak bedoelen dan dat in Amsterdam alle homo’s en queers niet normaal zijn? De Nederlandse rechters beslisten in hoger beroep echter anders. Zij achtten het niet bewezen dat Ilias zich tot alle homo’s richt. Terwijl de zin ‘gay is not normal’ toch overduidelijk is gericht op de gehele groep. Een andere interpretatie lijkt me onmogelijk.

In de afgelopen jaren zijn vaker gerechtelijke uitspraken gedaan in zaken die om homodiscriminatie draaiden, met soms strenge straffen. Toch zijn er ook voorbeelden van zaken waar rechters sussend optraden wanneer homo’s werden uitgescholden.

Neem een voorbeeld in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat, waar een homokoppel werd mishandeld en uitgescholden voor ‘dirty faggots’. De politierechter oordeelde ook hier: niet homofoob. In 2018 oordeelde de rechtbank Rotterdam in een zaak over de mishandeling van een aantal homoseksuele mannen. De dertien verdachten werden veroordeeld, maar de rechtbank stelde dat het gebruik van de woorden ‘kankerhomo’ en ‘flikker’ geen reden was om van homofobie te spreken. Volgens de rechtbank waren de termen ‘indicatief’ voor het dagelijks taalgebruik. Dergelijke uitspraken zijn een klap in het gezicht van de lhbt-gemeenschap: voor veel lhbt’ers voelen dergelijke uitspraken als een vogelvrijverklaring om te schelden met termen als ‘kankerhomo’ en ‘flikker’.

Weinig homo’s doen aangifte van discriminatie, terwijl de straf bij bewezen homofobie veel hoger ligt. Het COC concludeerde in 2018 dat er jaarlijks gemiddeld slechts 16 zaken terechtkomen bij het OM. Ter indicatie: in 2016 lag het aantal meldingen van antihomogeweld en discriminatie op 1295. Dus rechters van Nederland, geef het juiste voorbeeld door een scherper oordeel te vellen: haat en geweld moeten altijd streng worden bestraft.

Siep de Haan, mede-initiatiefnemer van de Pride, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden