Lezersbrief

‘Radicale klimaatactie is pure noodzaak’

In deze brief roept Jarmo Berkhout zijn ongenoegen uit over de reactie van rechtenstudent Fabian van Hal op het Extinction Rebellion protest.

Jarmo Berkhout
Agenten en busjes van de Mobiele Eenheid (ME) staan paraat rondom het Museumplein in afwachting van acties van actiegroep Extinction Rebellion. De klimaatactivisten zijn ontevreden over het klimaatbeleid. Beeld Robin van Lonkhuijsen/ANP
Agenten en busjes van de Mobiele Eenheid (ME) staan paraat rondom het Museumplein in afwachting van acties van actiegroep Extinction Rebellion. De klimaatactivisten zijn ontevreden over het klimaatbeleid.Beeld Robin van Lonkhuijsen/ANP

Als je als jongere niet links bent, heb je geen hart, als je als oudere niet rechts bent, heb je geen verstand. Dit is op zich al een ergerlijk cliché, maar het is onuitstaanbaar wanneer een jongere die hele ‘fase’ van links-zijn overslaat en in de taal van de aangeleerde redelijkheid zeurt over de ‘wederrechtelijkheid’ van activisme, over de zogenaamde schending van de afspraken over hoe we met elkaar omgaan.

Het is al helemaal treurig als een voormalig GroenLinkse jongere het voor elkaar krijgt zijn protesterende generatiegenoten – die bovendien voor het klimaat actievoeren! – er verongelijkt op te wijzen dat ze hun ‘mening’ niet moeten opdringen (Het Hoogste Woord, dinsdag). Dit is het standpunt van het bange midden – het standpunt van rechtenstudent Fabian van Hal – dat politiek wil beperken tot een vrolijke carrousel van acceptabele meningen en burgerlijke ongehoorzaamheid tot een angstaanjagend ‘illegaal’ verschijnsel.

Welnu, Fabian, klimaatverandering is geen mening, het ondernemen van radicale actie om klimaatverandering tegen te gaan is dat ook niet; dat is pure noodzaak.

Richt je ergernis op de beheerders van onze zogenaamde afspraken, die zo druk zijn met het beheren van de status quo dat er geen tijd meer overblijft voor het redden van het klimaat.

Geen democratie zonder sociale bewegingen, geen sociale bewegingen zonder confrontatie met de heersende wetten. Die angstige-burger-mentaliteit die zich alleen bekommert om eigendomsrecht en gematigdheid – die activisten blokkeren, ze roepen zelfs leuzen – is een veel groter obstakel voor de oplossing van het klimaatprobleem dan de bezetting van een straat.

Jarmo Berkhout, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden