Quotum voor gasten kan geen kwaad voor Pauw & Jinek

Columnist Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Pauw & Jinek: De Verkiezingen

Han Lips
null Beeld -
Beeld -

Terwijl de ene zender helemaal geen talkshowhost meer heeft, zitten er op een andere ineens twee aan een tafel. Jeroen Pauw en Eva Jinek trapten gisteravond De Verkiezingen af, hun gezamenlijke talkshow in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen.

Twee jaar geleden deden ze het voor het eerst met z'n tweeën, rondom de Tweede Kamerverkiezingen. Samen presenteren was goed bevallen want het was wel eens fijn om niet in je eentje verantwoordelijk te zijn voor alle gesprekken aan tafel, las Lips in een omroepblad.

Gisteravond konden ze bijna achterover leunen. Mei Li Vos (PvdA), Paul Rosenmöller (GroenLinks), Annemarie Jorritsma (VVD) en Selçuk Öztürk (Denk) hadden genoeg aan elkaar. Ze lagen in de clinch over de rol van de Eerste Kamer, waar Jorritsma al in zit en de rest na de verkiezingen als nieuwkomer hoopt binnen te komen.

Het ging er vooral over of de Eerste Kamer nu wel of niet invloed had op de onderhandelingen in de Tweede Kamer, en niet over beleid. Vos sloeg als een opstandig kind bijna met haar vuistjes op tafel en riep: "Maar ik wíl dat het zo werkt," terwijl Jorritsma aan de overkant van de tafel steeds driftiger nee ging schudden.

Reclame om te gaan stemmen op 20 maart was het gekibbel in elk geval niet.

Namens Denk schoof later de volledige Tweede Kamerfractie aan. Drie man sterk om 'wat kleur aan tafel te brengen en ervoor te zorgen dat het quotum voor mensen met een migratieachtergrond aan tafel eens werd gehaald'. Want dat was bij Pauw en Jinek maar 6 procent, zo had Denk achterhaald.

Vrouwenquotum, migrantenquotum, Lips vindt het prima, maar mag er dan ook een quotum komen voor het aantal gasten aan tafel? Ook voor twee talkshowhosts - op zich een prima aantal - waren het er gisteravond te veel.

Reageren? hanlips@parool.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden