Column

PvdA'ers en hun leven na de politiek, het is ook nooit goed

Ruben Koops
Ruben Koops Beeld Wesley van Zuthpen
Ruben KoopsBeeld Wesley van Zuthpen

De landelijke PvdA-politici die door het verlies van de verkiezingen hun Kamer­zetel of kabinetspost zijn kwijtgeraakt, vinden langzamerhand een nieuwe baan, bleek deze week. Maar dat Ahmed Marcouch burgemeester van Arnhem wordt, staatssecretaris ­Martijn van Dam de NPO gaat besturen en oud-Kamerlid Roos Vermeij een pensioenfonds mag leiden, zorgde voor ophef. 'Baantjesjagers' werden zij ­genoemd.

Op Amstel 1 werd met instemming gekeken naar de reuring. Hier kennen ze hun PvdA-pappenheimers wel. Want de partij mag dan in 2014 een historisch verlies hebben geleden en tot de oppositie zijn veroordeeld, feitelijk zijn de sociaaldemocraten nooit uit de stuurhut van de stad verdwenen. Prominente PvdA' ers zijn op allerlei cruciale semipublieke posten benoemd, maar de vraag is soms of zij vervolgens gestopt zijn met PvdA'er zijn.

Zo is PvdA-prominent Fatima Elatik adviseur van de Amsterdamse politietop en zit oud-stadsdeelbestuurder Egbert de Vries (PvdA) de koepel van woningcorporaties voor. Rekenkamerdirecteur Jan de Ridder, tevens partijprominent bij de PvdA in Haarlem, wekte lichte irritatie op met zijn kritiek op de 'ondoorzichtige stadsfinanciën' onder wethouder Udo Kock eerder dit jaar.

En de top van onderzoeksbureau OIS, ook wel het Amsterdamse centraal bureau voor de statistiek genoemd, gaat volgens de huidige coalitiepartijen regelmatig te ver. Directeur Berent Daan was lang PvdA-wethouder in Purmerend, hoofd­onderzoeker Jeroen Slot is tevens voorzitter van de PvdA in Diemen. Knarsetandend hoorde het stadhuis aan dat Slot in mei niet alleen feiten, maar ook opvattingen presenteerde over de nieuwe werkgelegenheid die het groeiende toerisme biedt.

En dan is er ook nog Felix Rottenberg, ­gewaardeerd collega-columnist in deze krant, en prominent PvdA'er. Hij werd benoemd tot voorzitter van de Kunstraad. Kort geleden presenteerde de Kunstraad, die zich over kunstsubsidies moet buigen, ineens een lijvig rapport over de drukte in Amsterdam.

"Het centrum van de stad zou gegijzeld kunnen gaan worden door internationale private partijen die hun stempel willen drukken op het commerciële toerisme," verklaarde Rottenberg de relevantie van zijn advies. Het is PvdA-retoriek waar partijleider Marjolein Moorman nog een puntje aan kan zuigen, maar waar de Kunstraad natuurlijk geen klap mee te maken heeft.

PvdA'ers en hun leven na de politiek, het is ook nooit goed. Als zij te lang blijven zitten zijn het plucheplakkers, blijven ze werkloos, dan zijn het wachtgeldtrekkers, PvdA'ers die snel een nieuwe baan vinden zouden geholpen zijn door de 'PvdA-baantjescarousel'.

Maar is het wel zo erg? PvdA'ers zijn meestal mensen met een groot hart voor de publieke zaak. Het is helemaal niet gek, en vaak zelfs heel goed dat deze bevlogen en ervaren bestuurders een maatschappelijke carrière nastreven. Kijk maar hoe mooi deze stad en dit land erbij liggen na 60 jaar PvdA.

De valkuil voor sociaaldemocraten als Slot en Rottenberg is dat zij de gezaghebbende instituten ondermijnen door hun openlijke sympathie voor het PvdA-verhaal. Pathos is voor­behouden aan politici, grote woorden horen niet bij hun nieuwe baan.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden