Lezersbrief

‘Praat bij Jinek eens over iets anders dan corona’

In twee recent verschenen Netflix-documentaires komen desastreuze toekomstbeelden naar voren die verder gaan dan Covid-19, schrijft Lennart van der Deure. Maak dát onderwerp van het publieke debat, in plaats van corona.

Lennart van der Deure
Een bioscoop in Londen waar David Attenboroughs 'A life on this planet' draait. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Een bioscoop in Londen waar David Attenboroughs 'A life on this planet' draait.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Werp een blik op de voorpagina van de krant, zap naar een actualiteitenprogramma of refresh uw sociale media. Probeer daarbij te ontkomen aan de dagelijkse sleur van covidontwikkelingen, -feitjes, memes en opinies. Het is natuurlijk begrijpelijk dat een pandemie het nieuws domineert, maar hierdoor komt de aandacht voor andere wereldwijde crises niet verder dan het podium van de eervolle vermelding: ‘gesprek van de dag’.

Onlangs zijn er twee documentaires verschenen waarin een nieuw licht wordt geworpen op precaire, existentiële vraagstukken. Hierin komen desastreuze toekomstbeelden naar voren die verder gaan dan die van Covid-19. Ik heb het over de Netflix-documentaire The Social Dilemma en David Attenboroughs A life on this planet.

In The Social Dilemma spreken tech-entrepreneurs die jarenlang hebben gewerkt voor de grote socialemediabedrijven, zich uit tegen het verdienmodel van deze ondernemingen. Het gaat hierbij verder dan het verkopen van persoonlijke data. Alle gebruikers van sociale media worden blijkbaar geconditioneerd door deze apps, zoals een mens een hond kan africhten. Elke pop-up creëert een kleine kick zoals Pavlov zijn hond liet kwijlen met een belletje.

In het getuigenverslag van de 94-jarige David Attenborough laat de bioloog zien hoe de wereld gedurende zijn leven drastisch achteruit is gegaan. Mistroostig wordt in beeld en cijfers duidelijk dat volgens de huidige trends de aardbol deze eeuw nog onherkenbaar dystopisch zal worden.

Samengevat: de één laat zien hoe de grote techbedrijven mensen controleren in hun consumeren en denken, en hier steeds beter in zullen worden. De ander brengt in beeld hoe in één mensenleven de wildernis op aarde is gehalveerd. De documentaires geven op het einde zelfs oplossingen, zowel voor de burger als voor de regering. Helaas voert dit niet de boventoon in het publieke debat, waar we elke dag kijken naar bakkeleiende branchevertegenwoordigers die meer geld en vrijstellingen willen.

U hoeft zich van mij niet vast te ketenen aan een boom in Papoea Nieuw-Guinea voor verandering. Het gaat mij erom dat de urgentie van de bewustwording geen dag langer op zich kan laten wachten. Dit begint allemaal bij deze documentaires. Ze moeten gespreksonderwerp worden, zowel bij Jinek als bij de koffieautomaat op werk. Dit zijn de must sees van elke generatie.

Lennart van der Deure, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden