Lezersbrief

'Politieoptreden studentenprotest meer dan terecht'

'Ik heb diepe plaatsvervangde schaamte,' schrijft UvA-student Fabian van Hal in een lezersbrief aan Het Parool over het studentenprotest. 'Het hardhandige optreden hebben de studenten zelf over zich afgeroepen.'

Het tentenkamp van de studenten Beeld Tammie Schoots
Het tentenkamp van de studentenBeeld Tammie Schoots

Als UvA-student heb ik diepe plaatsvervangende schaamte. Het kon natuurlijk niet uitblijven: het studentenprotest op het Roeterseiland van de Universiteit van Amsterdam liep vrijdag uit de hand, doordat de actievoerders weigerden hun positie op te geven.

Vanzelfsprekend vorderde de universiteit de studenten om weg te gaan, hetgeen zij weigerden, met als gevolg dat de politie er aan te pas moest komen om de studenten te verwijderen.

Als kleine kinderen die niet van hun speeltuin weg wilden, bleven de studenten zitten. Protesteren mag, maar uiteraard moet dat binnen de kaders van de wet blijven.

In dit geval was dat overduidelijk niet het geval. Het ingrijpen van de politie is daarom een logisch gevolg en in mijn ogen meer dan terecht.

Op de beelden is te zien dat het er hardhandig aan toe ging. Dat hebben de activisten zelf over zich afgeroepen: wie de wet overtreedt, kan consequenties verwachten. En wie tegenstribbelt nog meer.

Buitensporig geweld is echter niet gerechtvaardigd, maar in dit geval was daar geen sprake van.

Bovendien protesteerden de studenten op de verkeerde plaats: de bezuinigingen komen namelijk door de regering en niet door het College van Bestuur (CvB) van de universiteit.

Sterker nog, het CvB verstuurde deze week een brief naar Minister Van Engelshoven om te laten weten dat de bezuinigingen een stap te ver gingen. 'Het is tijd voor een ommekeer, er moet een halt worden geroepen aan de gedachte dat alles nog doelmatiger en efficiënter kan,' schreef het College.

De bezuinigingen eisen merkbaar hun tol en hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van de universiteit. Maar de UvA zelf is niet het probleem. Het bestuur moet roeien met de riemen die zij heeft.

Het beeld van de UvA wordt langzaam maar zeker gemodificeerd tot een protestuniversiteit. Het aantal studenten daalt door dit negatieve imago, hetgeen ervoor zorgt dat de universiteit nóg minder te besteden heeft met alle gevolgen van dien.

De activisten raken zichzelf dus met hun baldadige actie en zorgen voor een negatieve spiraal.

Vooral van studenten zou een meer creatieve, meer efficiënte en zeker meer doelmatige actie verwacht kunnen worden dan een vervroegd en misplaatst campingavontuur op de verkeerde camping.

Fabian van Hal

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden