Column

Politieke correctheid wordt steeds vaker goedgepraat

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Theodor Holman Beeld Het Parool
Theodor HolmanBeeld Het Parool

In maart interviewde ik Maajid Nawaz. Hij is een vrijzinnig moslim die vroeger zeer radicaal was, zich had aangesloten bij Hizb ut-Tahrir, gevangen werd genomen, aan zijn radicale opvattingen begon te twijfelen door zijn contacten met Amnesty, deradicaliseerde en tegenwoordig in Engeland een Liberale Democraat is. Ik zal nog wel eens meer over hem vertellen.

Uit zijn mond hoorde ik voor het eerst het begrip 'regressief links'. Ik wist onmiddellijk wat hij bedoelde. Dat heb je soms, dat je iets hoort of leest dat al wel in je onbewuste sluimerde, maar dat je niet kon verwoorden. Met regressief links bedoelde Nawaz de aarzeling van sommigen ter linkerzijde om 'bepaalde vormen van onverdraagzaamheid die kunnen voorkomen bij minderheidsgroepen te bestrijden omwille van de politieke correctheid; wegens het tolereren van wat zij geloven dat andere culturen zijn en het respecteren van verschillende leefwijzen.'

Drie voorbeelden ter verduidelijking: na de moorden op Charlie Hebdo zeiden er mensen: 'Misschien is het wel hun eigen schuld, hun tekeningen zijn obsceen.'

Of: Linkse journalisten gaan burgemeester Aboutaleb kwalijk nemen dat hij tegen bepaalde jongeren heeft gezegd 'Rot maar op!'

Of: Sommige feministen menen dat het eigenlijk van vreemdelingenhaat getuigt wanneer je kritiek hebt op hoe in de islam over vrouwen wordt gedacht.

Zo merk ik tegenwoordig steeds vaker dat politieke correctheid wordt goedgepraat. Sommigen zeggen dat politiek correct denken en handelen niet meer is dan het getuigen van fatsoen. Ze stellen het voor als een vorm van beschaving. Ze vergeten dan voor het gemak dat door die politieke correctheid de vrijheid van meningsuiting ernstig wordt begrensd.

Politieke correctheid geeft regressief links een excuus om niet tot handelen over te gaan, doordat ze zichzelf door dat vermeende fatsoen monddood hebben gecorrigeerd. Monddood, hoewel ze wel voortdurend de oppervlakte van het probleem aanvallen, wat altijd neerkomt als voorbeeld van futloos denken. ('Schande dat je neger zegt in plaats van zwarte!' 'Walgelijk dat je spreekt over mankracht in plaats van over menskracht.')

Regressief links - een begrip dat iets tragisch heeft: men wil een onmogelijke terugkeer naar vroeger, naar de romantiek van het oude gedachtegoed. Dat is als het staren in een oud familiealbum, en niet willen weten dat alle ­leden die toen jong, enthousiast en mooi waren, tegenwoordig allemaal van Drees trekken - en geen rol meer spelen.

Wilt u reageren op deze column? Dat kan. Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden