Lips

Politiek jaar is van start: Zo handig klonk sorry nog nooit

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Premier Rutte zegt sorry.

Han Lips
De Wereld Draait Door Beeld NPO1
De Wereld Draait DoorBeeld NPO1

Het politieke jaar was van start en als Pokémon doken meteen overal op de televisie de politici op om zich te positioneren voor de verkiezingen van volgend jaar.

EenVandaag wandelde met Lilian Marijnissen door het bos waar de nieuwe SP-kandidaat vertelde dat ze wel jong was, maar zeker niet te jong, gedreven maar niet fanatiek en dat ze vooralsnog geen plannen had om Emile Roemer op te volgen als leider van de partij.

In wat een extra aflevering leek van DWDD Summer School kreeg premier Mark Rutte nog eens alle ruimte om zijn excuses aan te bieden voor de gebroken beloften uit de vorige campagne, een spijtbetuiging die al snel het karakter kreeg van een verbluffende demonstratie verbale politieke behendigheid. De gang naar Canossa werd high ­fivend afgelegd en bleek te eindigen op het podium van het Holland Heineken House.

De premier maakte duidelijk dat hij zijn beloften had gedaan als inspanningsverplichting en dat het jammer was dat veel mensen ze hadden opgevat als resultaatverplichting.

Hij noemde het zijn grote fout dat hij de bevolking tijdens de kabinetsperiode niet had meegenomen in de afwegingen die hij had moeten maken, waarmee hij feitelijk zijn excuses aanbood voor ons gebrek aan politiek inzicht en traagheid van begrip.

Bij Pauw noemde Emile Roemer de premier tot driemaal toe een leugenaar. Dat was klare taal, maar toen Jeroen Pauw van de lijsttrekker een duidelijk antwoord eiste over de deelname van de SP aan een kabinet dat het ideaal van een Nationaal Zorgfonds niet zou verwezenlijken, wilde Roemer alleen zeggen dat de marktwerking in de zorg per se moet worden aangepakt. En ook dat klonk toch meer als een inspanningsverplichting dan als een resultaatverplichting.

Reageren? hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden