Lezersbrief

'Politie heeft haar handen afgetrokken van fietsers en voetgangers'

Hoe vaak Michel van Dijk al is uitgescholden omdat hij het waagde het zebrapad over te steken, weet hij niet. Hij is gestopt met tellen. Van Dijk pleit voor meer controle door politie.

Michel van Dijk
Je moet lef hebben - of levensverachting - om het zebrapad over te steken van de IJ­kade naar het station Beeld Mats van Soolingen
Je moet lef hebben - of levensverachting - om het zebrapad over te steken van de IJ­kade naar het stationBeeld Mats van Soolingen

Ik kom net van het Centraal Station en het was zoals het al maanden is: spitsroeden lopen. Je moet lef hebben - of levensverachting - om het zebrapad over te steken van de IJ­kade naar het station. Want niemand - ik herhaal: niemand - stopt.

Dat is op zich al ongemakkelijk - Paroollezer Joost Smiers schreef er vorige week over - maar wat ik misschien nog akeliger vind, is dat het vaak leidt tot verbale schermutselingen met doorracende fietsers. Hoe vaak ik al ben uitgescholden omdat ik het waagde het zebrapad over te steken, ik ben gestopt met tellen.

Inmiddels is het geloof ik zover dat fietsers überhaupt geen idee meer hebben van de betekenis van een zebrapad. Een paar weken geleden fietste een jongetje van pakweg tien me bijna omver op het zebrapad. Hij had geen notie dat ik voorrang zou kunnen hebben. Een volgende keer botst hij hard tegen een onwillige voetganger op en zijn de rapen gaar.

Wat te doen? Joost Smiers noemde het al: meer controle door de politie. Het is alweer jaren geleden dat ik agenten fietsers zag controleren op hun rijgedrag. Daarna heeft de politie haar handen afgetrokken van fietsers en voetgangers. En leven we in een stedelijke jungle, waar het recht van de sterkste geldt. Het is wachten op nog meer ongelukken. Ook achter het CS.

Ik heb begrepen dat de Amsterdamse politiek dat als modelproject beschouwt in stedelijk verkeersmanagement. Wat een onzin. Dat is geen modelproject, dat is verwaarlozing.
Michel van Dijk, Amsterdam

Lees ook: Ongelooflijk, maar er gaat niks mis in Shared Space

en: Gedeelde ruimte achter CS nu ook officieel succes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden