Teaser Roze Beeld Artur Krynicki
Teaser RozeBeeld Artur Krynicki

Poetins kwelgeest komt terug naar Rusland

PlusDerk Sauer

Derk Sauer

Dat wordt zondag vast een heel spektakel als Aleksej Navalny terugkeert in Moskou.

Vergiftigd door de Russische geheime dienst en opgestaan uit de dood in een Duitse ­kliniek heeft hij vervolgens zijn eigen aanslagplegers ontmaskerd.

‘Kom en verwelkom mij,’ twitterde de Russische oppositieleider, die als geen ander in staat is om mensen op de been te brengen.

Het is onwaarschijnlijk dat zijn supporters een glimp van Navalny kunnen opvangen. Hij wordt zo goed als zeker afgevoerd in een arrestantenbus.

Wie had het Navalny kwalijk genomen als hij na weken op het randje van de dood te hebben gebalanceerd had gekozen voor een veilig leven met het gezin in Duitsland?

Maar Navalny voelt er niets voor om de zoveelste opposant in ballingschap te worden. De praktijk wijst uit dat eenmaal buiten Rusland je ster snel dooft. Voormalig tycoon en Poetincriticus Chodorkovski kan daarover meepraten.

Koppigheid en moed kunnen Navalny niet ontzegd worden, zeker nu hij zo goed als zeker een Berlijnse kliniek verruilt voor een Russische cel.

Het schetst meteen het dilemma voor de Russische autoriteiten. Dat die nergens voor terugschrikken is inmiddels algemeen bekend.

Hoe vaak schreef ik de afgelopen jaren niet dat het een wonder was dat Navalny nog leefde terwijl veel van zijn collega’s al de hoogste prijs voor hun verzet betaalden.

Menig Rus geloofde dan ook dat Navalny in hogere kringen bescherming genoot – dat zijn exposés over corrupte politici en ambtenaren onderdeel waren van een interne machtsstrijd.

Die fabel kon met de vergiftiging van Navalny op de vuilnisbelt. Poetin en zijn ondergeschikten zien Navalny – dat weten we nu zeker – liever dood dan levend.

Vanaf zondag zitten ze weer met Navalny in hun maag.

De ironie wil dat Navalny voor zijn vergiftiging bij het grote publiek in Rusland helemaal niet zo populair was. Nadat zijn filmpje waarin hij de daders ontmaskerde, ruim 20 miljoen keer is bekeken, is hij nu groter dan ooit.

Hem vrijlaten geeft een nieuwe impuls aan de oppositie met verkiezingen in aantocht. Hem opsluiten maakt Navalny tot de ultieme martelaar. Hem alsnog doden haalt het laatste restje geloofwaardigheid van het Poetinregime onderuit.

Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist bij Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden