Derk SauerBeeld Artur Krynicki

Poetin versus de berooide sjamaan

PlusDerk Sauer

Op de redactie van The Moscow Times volgden we de reis van Alexander Gabisjev al maanden op de voet. Een van onze reporters had net een ticket naar het Siberische Boerjatië geboekt om zich een paar dagen bij hem aan te sluiten, toen het bericht van zijn arrestatie binnenkwam.

Gabisjev (51) is een sjamaan uit het Siberische Jakoetsk. In Siberië geloven veel mensen in geesten en een sjamaan vormt de verbinding tussen die geesten en het aardse.

In maart besloot Alexander zijn boeltje te pakken en een voetreis te ondernemen naar Moskou – een afstand van liefst 8000 kilometer.

De reden: de sjamaan zag in president Poetin ‘de belichaming van het kwaad’.

“Democratie moet zonder angst bestaan,” zei Gabisjev, “maar in Rusland durven mensen niet vrijuit te spreken.”

Daarom besloot hij – met nog geen 50 euro op zak – koers te zetten naar Moskou om ‘de demonen uit het Kremlin te verdrijven’.

Gabisjev liep 20 kilometer per dag en dat zou hem in augustus 2021 op het Rode Plein brengen. De eerste weken liep hij anoniem door de Siberische wildernis; een excentrieke figuur zoals die al ten tijden van Tolstoj rondzwierven.

Maar gaandeweg trok zijn tocht de aandacht van lokale media en verschenen er op YouTube filmpjes die duizenden keren werden bekeken.

De berooide sjamaan in zijn oude kloffie, met lang haar en een baard die een zelfgemaakte handkar met zijn schamele bezittingen voortduwt versus Poetin, een van de machtigste mannen te wereld. Het was een prachtig David en Goliathverhaal.

Al snel meldden zich supporters die bij de sjamaan aanhaakten en ontstond er een soort reizende optocht. In dorpen langs de route hield Gabisjev toespraken over het onrecht in Rusland en kreeg hij voedsel van de bewoners.

De sjamaan had bijna 2000 kilometer achter de rug toen twee weken geleden zijn tentenkampje in alle vroegte werd overvallen.

Mannen in camouflagepakken namen de sjamaan mee. Lokale autoriteiten meldden dat de sjamaan naar een psychiatrische inrichting was gebracht en dat er een onderzoek wegen ‘extremistische activiteiten’ tegen hem was gestart.

Dat maakte de sjamaan in één klap beroemd in heel Rusland. Het leidde tot rellen in de Siberische stad Oelan-Oede, waar bewoners de straat opgingen tegen zijn ontvoering.

Een parallel met het opsluiten van Sovjetdissidenten in psychiatrische klinieken was snel gemaakt. Maar de vraag die op ieders lippen brandde was vooral: waarom?

Dat deze zelfbenoemde sjamaan een bedreiging vormt voor de Russische veiligheid, slaat natuurlijk nergens op.

Of toch niet?

Bijgeloof is sterk aanwezig in de Russische samenleving, ook bij de elite.

Het lijkt alsof deze simpele sjamaan een snaar heeft geraakt die meer pijn doet dan alle demonstranten in Moskou bij elkaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden