Han Lips

Poepsaaie tv: de NOS legt klimaatverandering uit

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: NOS-special Wat Een Weer.

NOS NPO2 Wat een weer. Beeld
NOS NPO2 Wat een weer.Beeld

Gerrit Hiemstra gaat op een terp wonen. Dat was de slotsom nadat hij voor de NOS-special Wat Een Weer een uur lang alle meteorologische extremen had opgedreund die het gevolg zijn van klimaatverandering.

"Gerrit is een geboren Fries," zei presentator Winfried Baijens, alsof de verhuizing naar een terp daarmee volkomen logisch was geworden.

Vanwege de klimaattop in Katowice leek het de NOS een goed idee als de weerman (m/v) eens zou vertellen wat de opwarming van de aarde voor ons weer betekent. En dat mocht best een beetje persoonlijk. Zo is de kans op een Elfstedentocht na 2050 nihil geworden.

Gerrit: "Als Fries en als schaatsliefhebber gaat dat me echt aan het hart."

Willemijn Hoebert vertelde dat ze piloot wilde worden, maar daar was het niet van gekomen. Omdat ze wolken mooi vindt, is ze meteorologie gaan studeren. Of zoiets.

Het klimaat is al in de war, zo bleek wel op deze decemberdag met 13 graden. Gerrit vertelde honderduit over plaknachten en codes rood, terwijl de gevolgen natuurlijk best in beelden zijn te vangen.

Door de droogte was er dit jaar even sprake van dat zoetwater per schip naar Noord-Holland zou gaan. Binnenvaartschippers konden de rivierbodem voelen. Plensbuien zetten dorpjes in Limburg onder water. Maar voor spectaculaire beelden werd de kijker verwezen naar een oude aflevering van Nederland van boven.

Toen de vraag op tafel kwam wat we thuis kunnen doen tegen klimaatverandering, verzandde de NOS helemaal in een Socutera-achtig voorlichtingsfilmpje.

Om te illustreren hoe het wisselvallige Hollandse weer ons gemoed bepaalt, was een piepjonge Willeke Alberti te horen met een liedje uit 1963: "Weerman, weerman, o wat zou'k je graag eens willen slaan."

Lips houdt liever zijn handen thuis, maar begon wel enig begrip te krijgen voor Willeke. Na een uur poepsaaie televisie.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden