Jaap de Groot. Beeld Artur Krynicki
Jaap de Groot.Beeld Artur Krynicki

Pijnlijk om te zien hoe KNVB en Eredivisie CV steeds verder wegzakken

PlusJaap de Groot

Het is pijnlijk om te zien hoe ­organisaties als KNVB en ­Eredivisie CV (ECV) steeds verder wegzakken. Nog functionerend vanuit het klassieke verenigingsmodel en geleid door bestuurders van wie de meesten op naam en niet op inhoud zijn aangesteld. De gevolgen zijn pijnlijk voor de branche. Door de coronacrisis zijn ook in het topvoetbal processen in een stroomversnelling geraakt en komen misstanden sneller aan de oppervlakte.

Neem de KNVB. De verdeling van de Europese tickets, het managen van de promotie/degradatieregeling, het elimineren van de bekerfinale en de benoeming van de bondscoach; het geklungel doet pijn aan je ogen. Deze week was er een botsing met de commissie Mijnals en hadden we de shirtreclame­klucht rond FC Emmen. Terwijl het faciliteren en garanderen van een competitieve eredivisie een hoofdtaak van de bond zou moeten zijn. Topsport, waarbij de clubs elkaar zowel sportief als zakelijk uitdagen.

Intussen beslist de KNVB van achter de bestuurstafel dat er 30 miljoen euro naar Ajax gaat en 0 naar het in de competitie gelijk geëindigde AZ en dat de ene bekerfinalist tien keer zoveel incasseert (6 miljoen voor Feyenoord) als de ander (600.000 euro voor FC Utrecht). In plaats van meer weerstand in de eredivisie te creëren, werkt de KNVB er dus aan mee om de rijken rijker te maken en het gat met de subtop te vergroten.

Zo rijst ook de vraag hoe de bond toezicht houdt op ontwikkelingen rond de levensader van ons voetbal: de jeugdopleiding. Voor een sterke competitie is het essentieel dat ook de kleinere clubs worden gestimuleerd daarin te blijven investeren. Intussen blijkt dat juist Ajax, boegbeeld van het Nederlandse voetbal, afspraken hierover aan zijn laars lapt. Zo wordt al aan de basis het gat tussen de top en de rest vergroot. In plaats van dit met regelgeving te kanaliseren, staat de KNVB erbij en kijkt ernaar.

Hetzelfde geldt voor de ECV, namens de clubs verantwoordelijk voor de commerciële exploitatie van het merk eredivisie, die zich tijdens alle fratsen van de KNVB opvallend koest heeft gehouden. Afgelopen maandag volgde de eerste afrekening door de clubs. De achttien eredivisionisten bleken vrijwel unaniem tegen de herbenoeming van voorzitter John Jaakke (oud-preses van Ajax) te zijn. Verder werd een slag om de arm gehouden bij de definitieve aanstelling van interimdirecteur Jan de Jong. De ex-topman van Feyenoord heeft tot april 2021 de tijd om een gedegen toekomstplan voor de eredivisie uit te werken. Pas als de clubs daarmee akkoord gaan, wordt De Jong definitief benoemd en krijgt hij groen licht om zijn eigen plan uit te voeren. Inmiddels is duidelijk dat in dit nieuwe beleidsplan sprake moet zijn van grotere onafhankelijkheid ten opzichte van de KNVB.

Aldus ontstaat de eerste scheur in het old boy network dat jarenlang de regie in het profvoetbal heeft bepaald.

Jaap de Groot schrijft in Het Parool wekelijks een column over sport.

Reageren? j.degroot@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden