Han Lips

Pieter Waterdrinker leeft het leven als een Russische roman

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Zomergasten met Pieter Waterdrinker.

Han Lips
Zomergasten Beeld NPO 2
ZomergastenBeeld NPO 2

Wat weten we nou eigenlijk van Poetin? ­

Ruslandcorrespondent, schrijver en ­Zomergast Pieter Waterdrinker wierp de vraag op om uit te leggen waarom Rusland steeds weer zijn stekels opzet tegen het Westen.

Het antwoord illustreerde hij met pijnlijk echte beelden uit de film Blokada, over het beleg van Sint-Petersburg door de nazi's dat honderdduizenden burgers het leven kostte. Of we wel beseffen dat ook Poetins oudere broer de omsingeling niet overleefde?

"De geschiedenis is nog levend aanwezig."

Ook onder het communistische verleden hebben de Russen nooit een streep gezet. Maar in het Westen willen we altijd maar vooruitkijken. Geen wonder dat de Russische beer gromt nu de Navo zich al zo snel ontfermt over landen die nog niet zo lang geleden onderdeel waren van de Sovjet-Unie.

Poetin weet wel raad met al die sentimenten. En Waterdrinker ook. De schrijver ziet Poetin graag als een romanpersonage. Wel kwam hij daarmee onherroepelijk in aanvaring met de nuchtere Janine Abbring, die liever met beide voeten op het Zomergasten-eiland bleef zitten.

Het leidde even tot stekeligheden. "Telkens als ik vraag naar jou, grijp je naar anderen. Blijf eens bij jezelf." Andersom: "Zullen we die knipselmap maar in het water gooien?"

Maar de zeer geslaagde Zomergasten-aflevering had daar verder niet onder te lijden, al was het maar door de prachtige zinnen die Waterdrinker bleef rondstrooien. Hij legde uit dat een schrijver, als je het hem vraagt, niet anders kan dan bij zichzelf blijven. Schrijvers putten per definitie 'uit de dampkring van het eigen bestaan', zei hij. "Wij zijn de galeislaven van onze genen."

Pieter Waterdrinker leeft het leven als een Russische ­roman. Bij Zomergasten werd het een mooi boek voor het slapen gaan.

Reageren? hanlips@parool.nl

436.000 kijkers

Volgens een meting van de Stichting Kijkonderzoek hebben zondagavond 436.000 mensen gekeken naar de uitzending van Zomergasten met auteur en Ruslandcorrespondent Pieter Waterdrinker.

Dat is aanzienlijk meer dan vorige week, toen de uitzending met Marleen Stikker 244.000 kijkers trok en ook ruim meer dan de eerste uitzending, met actrice Romana Vrede (352.000).

De best bekeken uitzending van het programma was dit seizoen die met voetbalcoach Louis van Gaal (770.000 kijkers).

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden