Lezersbrief

'Piepschuim belandt langzaam in voedselpiramide'

Naast blikjes, flesjes en snoepverpakkingen, ligt Amsterdam volgens Paroollezer Reinout Sterk ook vol met piepschuimresten. 'Piepschuim is geen substantie waar de natuur erg blij van wordt.'

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Sinds enige tijd ga ik er zo nu en dan met een vriend op uit om zwerfvuil te ­rapen. Het is mijn manier om een ­positieve bijdrage te leveren aan het ecosysteem. Daarbij valt mij op dat we naast blikjes, wegwerpflesjes en snoepverpakkingen ook veel piepschuim tegenkomen.

Die blikjes, flesjes en wikkels lijken te duiden op jeugdige (on)schuld. Daar hebben opvoeding en onderwijs een verantwoordelijkheid. Dat piepschuim is echter een ander verhaal. Piepschuim staat immers niet hoog op de lijst van attributen der buiten spelende kinderen of blowende hangjongeren.

Ik woon in de stad, waar natuurlijk veel wordt gebouwd. Mijn vermoeden is dan ook dat piepschuimresten op bouwplaatsen argeloos terzijde worden gegooid. Vervolgens zal de wind ze een keer vangen, tegen een obstakel aanwaaien en zo in meerdere delen breken. Daarna loopt of rijdt iemand overheen, waardoor kleinere stukjes ontstaan. Die stukjes ­komen terecht in struiken, bosjes, plantsoenen en wateren. Uiteindelijk vallen die stukken langzaam uiteen in kleine bolletjes, de piepjes uit het schuim.

Sigarettenfilters
Piepschuim is een petrochemisch product en is geen substantie waar de natuur erg blij van wordt. Bacteriën en schimmels lusten het niet. Toch zullen die bolletjes opgenomen worden in het ecosysteem. Dieren zullen het bij vergissing aanzien voor voedsel en uiteindelijk komt dat vergif langzaam maar zeker in de voedselpiramide terecht. Zo ­gebeurt het dus dat minuscule deeltjes kunststof worden gevonden in bijvoorbeeld bier, honing, garnalen en vis.

Zolang de natuur nog geen manier heeft ontwikkeld om dit soort kunststoffen af te breken, is het dus ook in ons belang piepschuimresten netjes op te ruimen. Zeker ook in het belang van onze nakomelingen. Uit ­onderzoek blijkt namelijk dat plasticdeeltjes deelmembranen in het maag-darmkanaal kunnen passeren. Dat geldt ook voor de placenta, waardoor nanodeeltjes plastic worden doorgegeven van moeder naar kind, concludeerde de Gezondheidsraad in zijn advies aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu.

Hetzelfde geldt overigens voor peuken van filtersigaretten. Het lijkt algemeen geaccepteerd de niet-afbreekbare filters op de grond te gooien. Steden liggen er bezaaid mee. Zou het mogelijk zijn niet-biologisch afbreekbare sigarettenfilters te verbieden?

Rentmeesterschap
Het liberale tegenargument dat hiermee de persoonlijke vrijheid wordt ingeperkt, gaat in elk geval niet op. Door die rotzooi maar gewoon op straat te flikkeren (excuse my French) wordt de vrijheid van anderen namelijk geschaad. Ook 'eigen verantwoordelijkheid' is als tegenargument niet op zijn plaats, juist omdat de consument er blijk van geeft die verantwoordelijkheid geenszins te willen nemen.

Vanuit confessionele hoek verwacht ik eigenlijk enkel steun voor dit idee, gezien de ideologische basis van evangelische politiek, het zogeheten rentmeesterschap. Dit draait om het idee dat de mens de aarde van God in bruikleen heeft, en daar goed voor dient te zorgen. Ook, of misschien wel juist, in het belang van toekomstige generaties. Ten behoeve van onze moeders. Ten behoeve van onze zwangere vrouwen. Ten behoeve van onze kinderen.

Reinout Sterk, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden