Han Lips

Peter Buwalda, Simone van Saarloos? Nee, dan Annejet van der Zijl

Han Lips is tv-recensent van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Zomergasten met Annejet van der Zijl.

Han Lips
Van der Zijl bleef drie uur boeien. Beeld VPRO
Van der Zijl bleef drie uur boeien.Beeld VPRO

Zomergasten hebben we de voorbije weken geen blik waardig gegund. Ja, Lips keek wel, maar had geen enkele aandrang er maar één woord aan te wijden. Sorry Peter Buwalda, sorry Simone van Saarloos, het was maar zozo. De volgende dag bij de koffie-automaten aller kantoortuinen: unisono zozo. (De NRC-recensent vond de onbezonnen abracadabra van de NRC-columniste nog wel aardig en de Volkskrantdwarskijker vond de Volkskrantcolumnist 'onderhoudend'). Lips hoorde vooral de verzuchting dat Zomergasten een lange zit is geworden, terwijl het toch een uur korter duurt dan vroeger.

Nee, dan Annejet van der Zijl. De biografe van Annie M.G. Schmidt, Gerard Heineken, prins Bernhard en een klein leger anonieme radertjes van de onderwereld bleef drie uur boeien. Met House of Cards verklaarde ze dat ze geen neus heeft voor nieuws; zo cynisch als er in de hitte van het moment een loopje met de waarheid wordt genomen. Met de film van Anton Corbijn over Joy Divisonzanger Ian Curtis legde ze uit waarom ze als twintiger zoekende was, als romanticus verkeerde in de nofuture-tijd. ('Ik vree met mijn eerste vriendje op de muziek van Joy Division en The Cure, hoe treurig is dat?')

Via een docu over de band van tweelingen begon ze over haar tweelingbroertje die hun geboorte niet overleefde. Zo verklaarde ze haar spirit om écht iets van het leven te maken. Door een aangrijpend ooggetuigeverslag van de massamoord op Utøya illustreerde ze haar techniek om verhalen uit nabestaanden te trekken. En de kracht van die verhalen. Aan de hand van fragmenten reconstrueerde ze haar eigen levensloop, alsof ze nooit iets anders gedaan had. O ja, ze heeft ook nooit anders gedaan. Dus lieve VPRO, mag Annejet volgend jaar een paar weken meedraaien op de Zomergastenredactie?

Wilt u reageren op dit artikel? Scroll (een beetje) naar beneden of stuur een mail.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden