Opinie

'#Period: stop met het verstoppen van je tampon'

Bahareh Goodarzi en Maaike Muntinga roepen met #Period op tot actie om een einde te maken aan het taboe op menstruatie.

Foto uit Curated by Girls: New Femininity. Wie 'ieeeuw' roept, moet bij zichzelf te rade gaan. Beeld Nuria Estremera
Foto uit Curated by Girls: New Femininity. Wie 'ieeeuw' roept, moet bij zichzelf te rade gaan.Beeld Nuria Estremera

Ineens kleeft er iets tussen mijn benen. Op het werk, net nu ik niets bij me heb. Ik loop naar een vrouwelijke collega en fluister in haar oor. Ze knikt en pakt haar tas. Voordat ze het in mijn handen stopt, werpt ze een snelle blik om zich heen: als niemand het maar ziet. Ik stop het snel in mijn zak.

Dan komt de eerste pijnscheut. Ik kreun. "Gaat het?" vraagt een andere collega. "O, niets aan de hand, last van mijn maag." Ik wil er niet over praten. Het is vies. Het is zwak. Het is privé. Niet zeuren en snel naar het toilet.

Bebloed ondergoed
Waar komt die schaamte toch vandaan? Als íéts een normaal onderdeel is van het leven, dan is het wel de menstruatie. Ongeveer de helft van de bevolking bloedt elke vier weken. Zonder menstruatie geen baby's. Terwijl de OB's, Libresses en Yonis dik verdienen aan de afstoting van ons baarmoederslijmvlies, zwijgen wij er massaal over.

Sluipen we rond op school of werk, een noodonderbroek veilig weggemoffeld in onze tas. Logisch dus, eigenlijk, de 'ieeeeeeeew'-reactie van journalist Peter van Brummelen en zijn collega's (Het Parool, 7 februari) op de foto's van bebloed ondergoed en een inlegkruisje uit de expositie Curated by Girls: New Femininity in Melkweg Expo.

null Beeld Sara Lorusso
Beeld Sara Lorusso

Maar denken we niet stiekem allemaal dat menstruatie onsmakelijk is? We vinden bloedende vulva's goor, onaantrekkelijk, onvrouwelijk. Vulva's moeten ons opwinden, niet afstoten. Waar we dagelijks zonder blikken of blozen moord en verkrachting tot ons nemen, gruwen we bij rode vlekken in wit katoen.

Aandachtvragerij
Waarom geeft menstruatie een vieze smaak in de volksmond? Omdat we leven in een maatschappij waarin mannelijkheid het beeld bepaalt. Vrouwen horen schoon, glad en zacht te zijn. Pijn is een teken van zwakte, aanstellerij, aandachtvragerij. En deze ideeën worden door iedereen gedeeld, mannen en vrouwen.

Maar ook niét menstrueren is taboe; over onvruchtbaarheid en overgang wordt net zo goed gezwegen. Kan het vrouwenlichaam het überhaupt wel goed doen? Door het taboe op menstruatie zoeken vrouwen met menstruatieproblemen, zoals overmatig bloedverlies of heftige pijn, laat hulp. Voor degenen die zich wel melden bij de dokter is vaak geen goede behandeling, omdat er onvoldoende onderzoek naar is gedaan.

Ook bestaan er nog steeds misvattingen: tampons beschadigen het maagdenvlies, seks tijdens de menstruatie is gevaarlijk en boze vrouwen moeten vast ongesteld worden. Intussen wijzen we afkeurend naar verre culturen, waar vrouwen tijdens hun menstruatie worden verbannen naar een hutje, omdat ze onrein, onhygiënisch en besmettelijk zouden zijn. Doen wij het met ons 'ieeeeeeeew' werkelijk zoveel beter?

Menstruatiebloed
De curatoren van New Femininity willen een beeld van vrouwelijkheid tonen dat een betere afspiegeling is van de werkelijkheid. Daar hoort menstruatiebloed ook bij. Toch? Dat valt tegen. Op één foto is bloed vervangen door glitter. Op een andere foto is bloed weggepixeld.

Barbie op de derde foto bloedt wél, maar het rood dat langs haar benen druipt is kleurstof. We begrijpen de boodschap, maar zelfs hier wordt écht menstruatiebloed niet getoond. Deze expositie wordt door velen als vernieuwend geprezen. Dat vrouwen al decennia vechten tegen de onrealistische beeldvorming over het vrouwenlichaam verbannen we blijkbaar collectief uit ons geheugen.

Met als gevolg dat iedere generatie vrouwen het probleem opnieuw moet aankaarten, het risico lopend als controversieel te worden gezien door een walgend ­publiek. Daarom pleiten wij voor actie. Het is tijd om kleur te bekennen.

We dagen iedereen uit maandverband en tampons niet meer te verstoppen, hardop te praten over hun menstruatie en mensen die daar met 'ieeeeeeeew' op reageren te bevragen. We zijn klaar met ons te schamen, te verontschuldigen en te verstoppen. Tijd om het menstruatietaboe voor altijd te doorbreken. #Period.

Bahareh Goodarzi Verloskundige, docent en promovenda Midwifery Science, Amsterdam UMC (schrijft op persoonlijke titel). Beeld Screenshot
Bahareh Goodarzi Verloskundige, docent en promovenda Midwifery Science, Amsterdam UMC (schrijft op persoonlijke titel).Beeld Screenshot
Maaike Muntinga Medisch antropoloog, docent en onderzoeker Metamedica, Amsterdam UMC. Beeld Peter Valckx
Maaike Muntinga Medisch antropoloog, docent en onderzoeker Metamedica, Amsterdam UMC.Beeld Peter Valckx
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden