Han Lips

Pauw op Sint-Maarten was als een huis zonder dak

Columnist Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Pauw op Sint-Maarten.

Han Lips
Pauw op Sint-Maarten, NPO 1. Beeld Screenshot
Pauw op Sint-Maarten, NPO 1.Beeld Screenshot

Jeroen Pauw mocht voor de NOS het programma Pauw op Sint-Maarten maken. Dat was dus geen zonnig programma vol vrolijke vakantietips, met Pauw als een soort Chris Zegers, maar een verslag van een eiland waar anderhalf jaar geleden orkaan Irma huishield.

Sindsdien is er weinig opgebouwd, ondanks de 550 miljoen euro die de Nederlandse regering via de Wereldbank beschikbaar stelde. Duizelingwekkende cijfers en de schade was dan ook enorm. Maar Pauw hield het overzichtelijk: hij ging het dak op.

Al in de eerste scène stond hij bij een bouwval en vroeg hij de inwoner of hij even op het dak mocht kijken. "Hoe is je nieuwe dak? Kan ik er even op dansen?" vroeg Pauw. Even verderop ging hij bij een familie langs die na anderhalf jaar een half dak had.

En over de zestigjarige Isabel, die een workshop over bouwen volgde, merkte de bijna zestigjarige Jeroen op dat hij haar niet zo snel op het dak zag klimmen. Maar verder was Pauw vooral Jeroen Pauw, die kritische vragen stelde. Ook aan Frans Weekers, de ex-staatssecretaris van Financiën die weg moest vanwege wanbeleid bij de belastingen en nu voor de Wereldbank op Sint-Maarten zit.

Toen Weekers het over 'een stuk corruptie' had, alsof dat een onvermijdelijk natuurverschijnsel was, zei Pauw dat hij zich wel eens wat scherper mocht opstellen. Meer onder de indruk was Pauw van de goedgemutste tweelingzusjes die met hun hele familie op twintig vierkante meter woonden, maar niet klaagden: 'het werkt'.

"Ik weet niet zo goed wat we daar voor goed eindverhaal aan moeten hangen," zei Pauw eerlijk. "Maar het optimisme en de veerkracht van die meisjes raakt je." Een documentaire zonder duidelijk conclusie dus - als een huis zonder dak. Dat vond Lips wel zo toepasselijk.

Reageren?: hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden