Han Lips

Paul de Leeuw leert vluchtelingen met sjoelen het hoofd leeg te maken

Han Lips is tv-recensent van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Paul de Leew adviseert Syrische vluchtelingen

Han Lips
Paul de Leeuw vergelijkt koning Willem Alexander met de Syrische president Assad. Beeld Screenshot Vara
Paul de Leeuw vergelijkt koning Willem Alexander met de Syrische president Assad.Beeld Screenshot Vara

Het leek in de eerste minuten een rampzalig idee van Paul de Leeuw om zijn latenightshow op zondagavond te wijden aan de Syrische vluchtelingen. De vrolijke grappen van de gastheer leken totaal niet besteed aan het treurige groepje mannen in de studio dat met een koptelefoon op het hoofd het programma probeerde te volgen.

Het zag er niet naar uit dat ze er iets van begrepen. Dat kon hun moeilijk worden verweten. De Leeuw ging zijn gebruikelijke dwaze gang: hij had een tas met spijkerbroeken meegenomen die hij zelf niet meer paste en vroeg of de Syrische vluchtelingen misschien bekend waren met de spelshow De Zwakste Schakel van Chazia Mourali.

Na het optreden van de moederlijke Willeke Alberti (servetten werden als zakdoeken gebruikt) veranderde de sfeer. De aanpak bleef idioot, bijvoorbeeld toen tijdens een spoedcursus Nederlandse cultuur werd uitgelegd dat de Elfstedentocht zo belangrijk is dat Erben Wennemars na de eerste nachtvorst op televisie komt huilen.

Maar het werd zowaar een beetje gezellig. Er werd gezongen, er werd gedronken en de vluchtelingen beloofden in een dankwoord dat ze hier niet waren gekomen om de boel op stelten te zetten. Ze kregen allemaal een hengel met een vispas om het hoofd leeg te maken. De Leeuw gaf een demonstratie sjoelen; ook heel goed om je af te reageren, zei hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden