Han Lips

Patrick Lodiers als oorlogsverslaggever doet denken aan Frans Bauer

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Patrick Lodiers bij Brandpunt.

Han Lips
De oorlogsverslaggever demonstreerde een wat kinderlijke verwondering over alles wat zich aandiende. Beeld NPO2
De oorlogsverslaggever demonstreerde een wat kinderlijke verwondering over alles wat zich aandiende.Beeld NPO2

Het is wel wennen, Patrick Lodiers in zijn nieuwe rol van razende reporter bij Brandpunt. Dinsdag zagen we de voormalige baas van BNN meteen de moeilijkste oefening aan de rekstok doen door als oorlogsverslaggever af te reizen naar Donetsk, het stukje Oekraïne dat door pro-Russische separatisten is uitgeroepen tot volksrepubliek.

Lodiers was te gast bij de separatisten, en dat sijpelde onmiskenbaar door in zijn reportage. De onderminister van Defensie wilde best even met hem praten, maar dan wel na de plechtige overhandiging van drie rolstoelen aan een revalidatiecentrum voor kinderen die gewond waren geraakt tijdens de oorlog - maar niet geknakt.

Uiterst behoedzaam polste Lodiers bij de onderminister in uniform naar diens opvattingen over het onderzoeksrapport naar de MH17.

De man keek de verslaggever strijdlustig aan en zei dat die eerst maar eens met harde bewijzen moest komen. Die had de verslaggever niet bij zich, en daarmee was dat onderwerp afgerond.

In zijn aanpak deed Lodiers sterk denken aan Frans Bauer tijdens diens reisreportages. Ook de oorlogsverslaggever demonstreerde een wat kinderlijke verwondering over alles wat zich aandiende.

Juichend pakte hij op de markt een mok met de beeltenis van Vladimir Poetin. Jazeker wilde hij die hebben, zei hij tegen de verkoopster.
Dat blije verdween niet toen de verslaggever ook nog even een kijkje mocht nemen aan het front.

Op zijn vraag of de separatisten stand zouden kunnen houden, zei een kolonel met de bijnaam Iron Man dat daarover geen enkele twijfel bestond. Toen in de verte geweervuur klonk en een begeleider kwam vertellen dat hij opdracht had de gasten van de buitenlandse pers in veiligheid te brengen, keek Lodiers glunderend in de camera. "Er wordt nu flink geschoten, echt pittig."

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden