Lezersbrief

'Particuliere auto's zijn een erfenis van de twintigste eeuw'

'Wat doen die auto's hier nog?' vraagt Paroollezer Tom Helmer zich af. Vrijdagmiddag doet hij mee aan een fietsdemonstratie voor schonere lucht in de stad.

Het Parool
Hoewel de auto voor slechts 25 procent van de vervoersbewegingen zorgt, slokt hij de helft van de openbare ruimte op Beeld anp
Hoewel de auto voor slechts 25 procent van de vervoersbewegingen zorgt, slokt hij de helft van de openbare ruimte opBeeld anp

Waarom ga ik vanmiddag meedoen aan een fietsdemonstratie voor betere lucht in de stad, terwijl de verbrandingsmotor allang achterhaald lijkt te zijn? Wat drijft ons met een fiets de straat op te gaan voor een betere verdeling van onze openbare ruimte?

De glans die nu over de stad hangt, is in de laatste twintig jaar geleidelijk ontstaan. Voor het overgrote deel van de tweede helft van de twintigste eeuw werd het zeker niet als voorrecht gezien om in Amsterdam te verblijven.

Als achtergebleven Amsterdammers hun longen wilden vullen met frisse lucht, reden ze met hun auto naar camping, strand of tuinhuisje. ­Arbeiders trokken naar de tuinsteden en PvdA-leider Joop den Uyl verkondigde dat 'iedere arbeider zijn eigen auto' moest hebben. Zodat die over de nieuwe wegen weer de stad in kon om te werken.

Kortom, particuliere auto's in de stad zijn een erfenis van de twintigste eeuw. Nu, in 2017, komen mensen hier en vestigen zich om van de stad te genieten. Maar wat doen die auto's hier nog? Wat krijgen we terug voor de uitlaatgassen en het fijnstof?

Hoewel de auto voor slechts 25 procent van de vervoersbewegingen zorgt, slokt hij de helft van de openbare ruimte op. Het Amsterdam dat tot bloei zal komen als de particuliere auto in de stad decimeert, zal heel wat meer voor ons allemaal betekenen dan met tienduizenden auto's die 23 uur per dag stilstaan.

Daarom ga ik vanmiddag om 17.00 uur naar het Jonas Daniël Meijerplein. Kom ook. Dan rijden we een rondje van circa 11 kilometer door de stad en drinken daarna een borrel in De Balie.

Tom Helmer, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden